A párzás reményében repül rekordot egy kolibri

Vágólapra másolva!
Az Anna-kolibri hímje merész zuhanórepüléssel kápráztatja el a tojót, és mellesleg gyorsasági csúcsot is dönt a művelet közben.
Vágólapra másolva!

Testméretéhez viszonyítva egyetlen más madárfaj sem ér el ekkora sebességet - mutatott rá Christopher Clark, a University of California Berkeley kutatója egy kitömött nőstény csali-kolibri és egy a közelében felállított kamera segítségével.

Zuhanórepülésük közben ezek az apró madarak igencsak súrolják saját határaikat: maximális sebességük másodpercenként eléri a 26 métert (93 kilométer per óra). Bár ezzel abszolút értékben lassabbak, mint a vándorsólymok, amelyek akár 70 métert is képesek lefelé siklani másodpercenként (ez 250 km-es óránkénti sebességnek felel meg), testméretükhöz viszonyítva azonban a mindössze hét centisre növő kolibrik csaknem kétszer olyan gyorsnak bizonyulnak: másodpercenként mintegy 385 testhosszt tesznek meg.

A zuhanás kezdetekor még csapnak néhányat szárnyaikkal, hogy felgyorsuljanak, majd szorosan testükhöz szorítják, a fékezésnél pedig újra szétterítik őket. Ekkor gyorsulásuk a legnagyobb, amelyet valaha sikerült megfigyelni egy gerinces élőlény akaratlagos tevékenysége során - állítja Clark. Maximális sebességük testméretükhöz viszonyítva nagyobb, mint a földi légkörbe visszatérő űrrepülőgépeké. A kutató számításai szerint a madarak épphogy repülőizmaik terhelhetőségi határán belül maradnak.

Forrás: Christopher J Clark és Teresa Feo/UC Berkeley

Az Észak-Amerika nyugati partjain honos Anna-kolibri (Calypte anna) zuhanórepülését Clark a brit Proceedings of the Royal Society B című szaklapban írta le.