Az amerikai hatóságok előzetesen zöld utat adtak a GMO-lazacnak

Vágólapra másolva!
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerminősítő hatóság (FDA) előzetes állásfoglalásában biztonságosnak nevezte az Aqua Bounty Technologies nevű cég által kifejlesztett genetikailag módosított (GM) lazac fogyasztását.
Vágólapra másolva!

Az FDA napokban közzétett előzetes elemzése szerint a genetikailag módosított lazac fogyasztása ugyanolyan biztonságos, mint a közönséges lazacból készült ételeké. A jelentés szerint a közönséges és a GM-lazac között nincs biológiailag számottevő különbség a vitaminok, ásványi anyagok és zsírsavak tekintetében.

Az FDA szerint az is "nagyon valószínűtlen", hogy a GM-lazac jelentős kihatással lenne környezetére. Mint írják, annak esélye, hogy a halak kijutnak a tenyésztőtelepekről, és vadon kezdenek el szaporodni, "rendkívül csekély", egyrészt a kiterjedt biztonsági intézkedéseknek köszönhetően, másrészt pedig azért, mert "gyakorlatilag sterilek".

Az FDA szeptember 19-én kezdődő, háromnapos, nyilvános ülésén vitatja majd meg részletesen a GM-lazac engedélyezését külső szakértők bevonásával. Végleges döntés az ezt követő hetekben, hónapokban várható.

Az AquAdvantage névre keresztelt génmódosított lazac kétszer olyan gyorsan nő, mint a közönséges (Salmo salar). Tenyésztése az Aqua Bounty fejlesztő cég szerint élénkítheti az amerikai belföldi halszektort - ezzel jelentős megtakarítást hozva az évi 1,4 milliárd dolláros lazacimport terén is -, ráadásul csökkentheti a vadon élő lazacállományokra nehezedő halászati nyomást.

Fogyasztóvédők és egyes élelmiszerbiztonsági szakértők szerint ugyanakkor a génmódosított lazacok bevezetése csak tovább növeli az ipari haltenyésztés súlyát. Szerintük veszélyt rejt magában a GM-halak esetleges kijutása a vad élőhelyekre, valamint az is, hogy az ilyen halakból készült ételek esetleges mellékhatásairól nagyon keveset tudunk - érvelnek.

A massachusettsi székhelyű Aqua Bounty egy kis biotechnológiai cég, mely jövőjét teljes egészében a GM-lazac sikerére tette fel. Az előzetes FDA-elemzés pénteki közzététele után a társaság papírjai 12 százalékkal drágultak a tőzsdén. Összességében idén már több mint 75 százalékkal ment fel az Aqua Bounty-részvények árfolyama.

Amennyiben az FDA végül zöld utat enged az Aqua Bounty GM-lazacának, megindulhat a cég GM-pisztrángjának és GM-sügérjének az engedélyezési eljárása is. Más kutatók genetikailag módosított sertésekkel és tehenekkel kísérleteznek. Az Egyesült Államokban a GM-növényeknek már széles skáláját termesztik.