Lélegzetelállító égi látvány kedden, sötétedés után

Vágólapra másolva!
Nem sok esély van rá, de ha valaki mégis megpillantja, annak nagyon fog tetszeni a fényes Vénusz és a Jupiter látványos közelsége a ma esti égen. Valóban szerencse kell ehhez az élményhez, mert megint kezd befelhősödni, és a két égitest sötétedéskor már alacsonyan lesz a nyugati horizont felett.
Vágólapra másolva!

A lassan sötétedő, kékes égi háttér előtt két fényes csillaghoz hasonló pontként kell megkeresni a két fényes bolygót, egymástól közel egy holdátmérőnyire. A páros napnyugtakor a Nap irányához képest enyhén balra, kinyújtott karunkon közel egy arasszal a látóhatár felett lesz (ahhoz hasonló helyzetben, ahogyan ezen az oldalon látható).

A megfigyeléshez nem is annyira sötét égbolt, inkább jó körpanoráma kell: házaktól vagy magas fáktól messze érdemes a kereséssel próbálkozni. Ha derült az ég, de a két planétát mégsem sikerül megpillantani, a keskeny holdsarlót még magasabban, szintén a nyugati égen könnyen azonosíthatjuk. Aki kísérőnk látványában távcsővel is gyönyörködni akar, annak a Polaris Csillagvizsgálót ajánljuk Budapesten, ahol 18 órától távcsöves bemutatóval várják az érdeklődőket. Itt az est folyamán a Mars, a rajta lévő északi jégsapkájával is megpillantható (derült égbolt esetén).

A bolygók együttállásai mindig látványos jelenségek, és a múltban nagy jelentőséget tulajdonítottak az ilyen eseményeknek. Valószínű, hogy a betlehemi csillag is egy ritka bolygóegyütállás volt (a szép történetet lásd korábbi összeállításunkban).

* * *

Rovatunk már a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.