Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A dél-amerikai Patagónia területét öblök és tavak szabdalják. Az itt található édesvizű tavak közül az Argentino-tó a legnagyobb a Argentínában, amelynek vizét a közeli hegycsúcsok gleccserei táplálják.

A jégárak nem csak olvadékvízzel látják el a tavat, időnként egy-egy szikla is letörik róluk, amely a tó vizén úszik tovább. Egy ilyen jégtömb látható az alábbi fotón is, amelynek anyaga kialakulása során, még a gleccserben fokozatosan, rétegről rétegre növekedett. Eközben változtak a meteorológiai viszonyok, és hol több, hol kevesebb légbuborék és egyéb szennyezőanyag került a jégbe, emellett a kialakult kristályszerkezet is eltérhet az egyes rétegekben.

Mindez látványos sávos szerkezetet ad a jégnek, amely kékes színét egyszerű fénytani jelenségtől kapja: a jég többet nyel el a fénysugarak vörös színű összetevőiből, és vissza főleg a kékes, zöldes árnyalatokat veri. A kékes szín a jég sajátja, és nem pedig a közeli tó vagy égbolt színét tükrözi vissza. A jégheghegyen lévő lyukat feltehetőleg még a gleccser belsejében áramló olvadékvíz hozta létre, hosszú alagutat alkotva a jégben. A kép az Uppsala-gleccserről levált egyik jégtömbről készült 2010. január 6-án.

Forrás: Fabiano Diniz; Jim Foster, EPOD

Egy sávos jéghegy az Argentino-tavon. A kép nagyméretű változatának letöltése (Fabiano Diniz; Jim Foster, EPOD)