Elérhető a Mindentudás Egyeteme 2.0 első videója

Vágólapra másolva!
Január 15-én Barabási Albert-László előadásával elkezdődött a Mindentudás Egyeteme 2.0. A rövid összefoglaló felkerült a program honlapjára. A teljes változatot várhatóan márciusban mutatják be.
Vágólapra másolva!

Barabási professzor Amit ma megtehetsz megteszed holnap is - Kiszámítható-e az emberi viselkedés dinamikája? című előadásával vette kezdetét január 15-én a Mindentudás Egyeteme 2.0 előadássorozata. Az előadásra zsúfolásig megtelt a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Szent-Györgyi Albert előadóterme.

A professzor mostani előadásán arról beszélt, hogyan lehet a hálózatelmélet alkalmazásával megjósolni az emberi viselkedést - legalábbis, ami a mozgásokat illeti. Korábban vizsgálták már például albatroszok, majmok, tengeri ragadozók, sőt jelölt bankjegyek segítségével az ember utazásait is, azonban annak leírására, hogy az emberi helyváltoztató cselekvések milyen mintázatokat követnek különböző tér- és időskálákon, csak hozzávetőleges matematikai összefüggések álltak rendelkezésre. A pontosabb modell felállítását leginkább az adatok hiánya korlátozta. Ám napjainkra az ember olyannyira "összenőtt" a mobiltelefonjával (a világ számos területén), hogy a kis eszközökből nyerhető információkra már egzakt statisztikai módszereket lehet alapozni.

Az előadásról készült felvétel mintegy ötperces részlete megtekinthető a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján. Ugyanitt megtalálható az előadás illusztrációs anyaga is. A teljes felvétel várhatóan márciusban kerül fel a honlapra.

A Mindentudás Egyeteme 2.0 következő előadása január 28-án lesz a Semmelweis Egyetemen: Acsády László előadását hallgathatjuk meg az agy alvás közbeni működéséről. Az előadásokon a részvétel ingyenes, de a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztráció szükséges a honlapon.