Tollakkal dekorálhattak a Neander-völgyiek

Vágólapra másolva!
Új leletek alapján elképzelhető, hogy madártollakat használtak díszítésre a Neander-völgyiek. Az eredmények erősítik az elképzelést, miszerint a Neander-völgyiek nem pusztán vademberek voltak, hanem fejlett kultúrával rendelkeztek.
Vágólapra másolva!

Neander-völgyiek csontjai közé keverve több száz madárcsontra bukkantak olasz kutatók az észak-olasz Fumane-barlangban. A szárnycsontok közül soknak a felszínén vágás- és kaparásnyomokat találtak azokon a részeken, ahova az evezőtollak kapcsolódtak, s ezek alapján azt feltételezik, hogy a tollakat szándékosan távolították el. Az eredményeket az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) legújabb számában közölték.

A Ferrara Egyetem kutatója, Marco Peresani szerint a tollakat díszítésre használhatták nagyjából 44 ezer évvel ezelőtt. Feltételezését arra alapozza, hogy a csontok olyan madárfajoktól származnak, amelyek kevés húsuk miatt nem lehettek alkalmasak tápláléknak, és abban az időben még a nyilat sem ismerték. Joao Zilhao, a Barcelonai Egyetem kutatója szerint a leletek erősítik azt az elképzelést, mely szerint a Neander-völgyiek kultúrája nagyon fejlett volt. Zilhao és kutatócsoportja egy évvel ezelőtt olyan 50 ezer éves kagylóhéjakat azonosított, amelyeket a Neander-völgyiek valószínűleg testfestékek keverésére és tárolására használhattak.

A Verona közelében lévő Fumane-barlang más régészeti érdekességet is rejt. Tizenegy éve olyan festett köveket találtak a barlangban, amelyek a becslések szerint több mint 32 ezer évesek, ezzel megelőzik a korábban legősibb európai barlangrajzokként számon tartott francia Chauvet-barlang körülbelül 32 ezer éves festményeit.