Közel Budapest méretű kráterhez érkezett a marsjáró

mars
Vágólapra másolva!
Az eddig meglátogatott legnagyobb becsapódásnyom pereméhez érkezett az Opportunity marsjáró. A 300 méter mély Endeavour-kráter belső lejtőjén kibukkanó kőzetrétegek a bolygó múltjába engednek bepillantást.
Vágólapra másolva!

Sosem járt még űrszonda akkora mélyedésnél a Földön kívül, mint ahova az Opportunity érkezett a héten. A becsapódásnyom a Meridiani-síkságon található, amelyet vízszintes üledékes rétegek borítanak. Az egymásra rakódott rétegsor mélyebb és idősebb részeibe a nagy becsapódásos kráterek nyújtanak bepillantást, ezért érdekes célpont az Endeavour-kráter.

Az Opportunity közel hároméves utazás után jutott el a 21 kilométerre lévő Victoria-krátertől az Endeavour pereméhez. A rover a kráter szélén lévő Spirit Ponthoz érkezett, amelyet működését már beszüntetett társáról, a Spirit roverről neveztek el. Innen készült a mellékelt felvétel, amelynek középső részén a kráter pereme látható, mögötte pedig a szemközti fal meredek lejtője figyelhető meg.

Forrás: NASA
Az Endeavour-kráter pereme a Spirit Pontról fotózva, az Opportunity küldetésének 2678. marsi napján. A kép nagyméretű változatnak letöltése (NASA)

A korábban meglátogatott legnagyobb becsapódásos kráter a Victoria volt, amelynél az Endeavour hússzor nagyobb, 22 kilométer átmérőjű (Budapest átmérője körülbelül 25 kilométer). Míg a Victoria csak 70 méter mély volt, addig az Endeavour alja 300 méterrel van a környező síkság szintje alatt. Szerencsés esetben így igen mély felszín alatti rétegek is tanulmányozhatók a kráter belsejében.

Pillanatképek az Endeavour-kráterhez vezető útról (NASA)

Az eredetileg 90 napos élettartamra tervezett marsjáró már hetedik éve dolgozik a bolygón. Társa a Spirit már működésképtelen, viszont az Opportunity kisebb nehézségek ellenére továbbra is üzemel. Nem kizárt, hogy még jövő nyáron is működni fog, amikor a nála sokkal fejlettebb Mars Science Laboratory rover landol a bolygó egy másik pontján.

Áttekintés az Opportunity rover munkájáról (NASA)