Tér az építészetben és a társadalmi világban: pénteken a Mindentudás Egyetemén

Mindentudás Egyeteme 2.0 logó
Vágólapra másolva!
A tér fogalma meglepően későn tűnik fel az építészeti gondolkodásban. Ma viszont a tér diadalmaskodik az idő fölött. Erről a témáról beszél az építészetelmélettel foglalkozó Moravánszky Ákos pénteken a Mindentudás Egyetemén.
Vágólapra másolva!

A tér nem pusztán az építészetelmélet legalapvetőbb kategóriája lett, hanem olyan kulcsszó, amely kapcsolatot teremt a tudás legkülönbözőbb területei, például az urbanisztika, a szociológia, a pszichológia, a földrajz és a képzőművészet között. Moravánszky Ákos előadása Budapest néhány városi terét elemzi, mint megélt, ábrázolt és elgondolt tereket. Megmutatja, hogy az úgynevezett "spatial turn" (téri fordulat) hogyan teszi lehetővé a város, az építészet és a társadalmi lét térbeliségének vizsgálatát és ebből kiindulva új és előremutató javaslatok kidolgozását.

Az előadás címe: "...nyiss nekem tért"? - Tér és térbeliség az épített és a társadalmi világban
Előadó Moravánszky Ákos
Időpont: 2011.02.18. péntek, 19:30
Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

Moravánszky Ákos egyetemi tanár, a svájci ETH Zürich építészetelmélet professzora. Tudományos szakterülete Kelet- és Közép-Európa 19. és 20. századi építészettörténete, az építészetelmélet története és az építőanyagok és szerkezetek ikonológiája. Kutatásainak jelentős szerepe volt az építészettörténet transznacionális hatásmechanizmusainak feltárásában. Hét évig kutatott és tanított az Egyesült Államokban. Oktatói tevékenysége mellett több mint 20 könyv és 200 publikáció szerzője és szerkesztője, több szakmai folyóirat szerkesztőbizottsági tagja és nemzetközi konferenciák szervezője. 2003-2004-ben a MOME Budapest vendégprofesszora volt.

Az előadáson a részvétel ingyenes, de a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztráció szükséges a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.