Miért szeretnek dagonyázni a disznók?

malac, disznó, sertés, mangalica
Vágólapra másolva!
A kutatók szerint a disznók nem csupán a hűsölés kedvéért vagy az élősködők elleni védekezésként dagonyáznak. Az iszapban hentergés egyszerűen örömet okoz az állatoknak.
Vágólapra másolva!

A szakemberek körében általánosan elfogadott az az álláspont, hogy a disznók azért dagonyáznak, hogy hűtsék a testüket. Ezeknek az állatoknak ugyanis nincsenek jól működő izzadságmirigyeik, így párologtatással nem tudják hűteni magukat.

Marc Bracke, a holland Wageningen Egyetem és Kutatóközpont munkatársa a hasonló viselkedésű állatokról szóló szakirodalom alapos tanulmányozása után azonban arra a következtetésre jutott, hogy a disznók evolúciósan úgy alakultak, hogy egyszerűen kedvelik az iszapban dagonyázást.

A kutató az Applied Animal Behaviour Science szakfolyóiratban írt cikkében megfordítja az eddigi általános vélekedést. Bracke szerint nem azért dagonyáznak a disznók az iszapban, mert hűteni kell a testüket, hanem azért nem alakultak ki működőképes izzadságmirigyeik, mert annyira szeretnek az iszapban hemperegni.

"A disznók közeli genetikai rokonságban állnak a különösen vízkedvelő állatokkal, amilyenek a vízilovak és a cetek" - mondja Bracke. "Számomra úgy tűnik, hogy a sekély vízben tartózkodás előnyben részesítése lehetett a fordulópont a cetek evolúciójában, amikor a szárazföldi emlősök életmódja kezdett eltolódni a vízi felé."