Vágólapra másolva!
Mesterségesnek tűnő jeleket fogtak amerikai rádiócsillagászok, amelyek irányuk alapján két távoli csillagrendszerből is érkezhettek volna. A jelek nagyon hasonlóak ahhoz, amit egy idegen civilizációtól várnak. A jelet később más irányból is sikerült kimutatni, és a kutatók szerint biztosan állítható, hogy földi eredetű rádióhullámok zavaráról van szó.
Vágólapra másolva!

A Kepler űrtávcső már több olyan távoli bolygót is felfedezett, amelyeken lehetséges az általunk ismert élet, esetleg civilizáció jelenléte. Ezeket a bolygókat a Földön kívüli intelligenciák után kutató programban (SETI) fokozottan figyelik. A Berkeley Egyetem ezzel kapcsolatos legutóbbi bejelentését azonban több médium rosszul értelmezte, és már arról írt, hogy Földön kívüli intelligenciák jeleit fedezték fel. Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a kutatók először nem elég egyértelműen jelezték, hogy földi eredetű jelekről van szó (amiért később elnézést is kértek).

Célzottabb kutatás

A Berkeley Egyetem új kutatóprogramja sokkal célirányosabban keresi a mesterséges eredetű idegen jeleket, mint azt a korábbi évtizedekben tették. Sokáig a csillagok jellemzői alapján választották ki a célpontokat, ez azonban megváltozott az elmúlt években. Ma már nem kifejezetten a Naphoz hasonló csillagokat figyelnek, hanem olyan égitesteket, amelyek körül bolygók is keringenek. Ezek közül is a leginkább perspektívikusak azok, ahol egy Földhöz hasonló égitest mozog csillaga körül, méghozzá olyan távolságban, hogy annak felszínén a folyékony víz is megjelenhet.

Ezeknél az égitesteknél van esély az élet és esetleg az értelem megjelenésére - logikus, hogy innen kell leginkább figyelni az esetleges rádiójelekre. Ennek megfelelően a 100 méteres green banki rádiótávcső jelenleg 86 olyan célpontot tanulmányoz, ahol Földünkhöz hasonló égitestek keringenek csillaguk körül, és felszínükön feltehetőleg 0 és 100 Celsius-fok között lehet a hőmérséklet. A kutatás közel egy éve kezdődött, és minden célpontot 5 percen keresztül tanulmányoznak mintegy 800 megahertz frekvenciatartományban, majd kezdik a listát elölről. Hasonló munka a még nagyobb areciboi rádiótávcsővel nem végezhető, az a műszer ugyanis nem képes a Kepler űrtávcső látómezejébe eső csillagokat tanulmányozni.

Forrás: University of California, Berkeley
Forrás: University of California, Berkeley

Két érdekes csillag a célpontok közül, amelyek körül exobolygók keringenek (DSS, Google)

Izgalmas jelek

Miután elkezdték a Kepler-bolygók csillagainak vizsgálatát, érdekes rádiójelekre is akadtak. Ezek látszólag a KOI-817 és KOI-812 jelű csillagok irányából érkeztek, és a természetes rádióforrásoknál sokkal keskenyebb hullámhossztartományban jelentkeztek. További érdekesség volt, hogy frekvenciájuk időszakosan eltolódott - mintha egy csillaga körül keringő távoli bolygóról érkeznének, amely hol közeledik felénk, hol távolodik tőlünk.

Forrás: University of California, Berkeley
Forrás: University of California, Berkeley

A felismert rádiójelek egyike (University of California, Berkeley)

A részletesebb vizsgálat azonban rámutatott, hogy a jel mesterséges, de földi (emberi) eredetű forrásból származott, tehát nem utal Földön kívüliekre. A jelet később más irányból is sikerült kimutatni, és a kutatók szerint földi eredetű rádióhullámok interferenciájáról van szó. Az eset azonban mutatja, hogy a kutatók jelkereső algoritmusa jól működik, és a további munka során van esély rá, hogy valóban idegen civilizációk rádióadását fogják.