Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az eddigi legszebb program a Világegyetem méreteiről

méretarányok
Vágólapra másolva!
Mennyivel kisebb egy X-kromoszóma egy rizsszemnél, egy bolygónál, egy galaxisnál? Ha az egész Univerzum betöltődött a gépébe, kezdődhet a játék!
Vágólapra másolva!

"Zajlik az atomok betöltése a gépére" - olvashatjuk a feliratot a monitoron megjelenő grafikus felületen. A program "betölti a molekulákat", majd az állatokon és számtalan egyéb élő, élettelen objektumon keresztül következnek az épületek, hegyek, szigetek. Eljutunk a bolygókig, majd a galaxisok után kiírja a rendszer, hogy "az egész Univerzum betöltve" - ekkor kezdődhet a játék.

Mindezt az alábbi linkre kattintva, a numbersleuth.org honlapon tekinthetjük meg. Az online alkalmazás látványos segédeszköz ahhoz, hogy jobban megértsük, mekkorák világunk arányai a legkisebb ismert részektől a legnagyobb alakzatokig. Átlagos teljesítményű gépeken is gond nélkül fut a program, amely játékos formában nyújt alapvető ismereteket a minket körülvevő világról.

Forrás: numbersleuth.org
Glükózmolekula, egy hidrogénatom és egy szénatom. Ennél kisebb mérettartományban csak egyetlen lépcsőfokot találunk, egy protont

Alul egy skálán sárga pöttyök jelzik az anyagszerveződés egyes szintjeit, amelyek között tetszés szerint ugrálhatunk. A grafikus ábrák (pl. atomok, növények, állatok, épületek) alatt pedig számadatok mutatják a pontos méreteket. Általában több objektumot láthatunk egymás mellett, amelyek jellemzően az éppen vizsgált mérettartományt képviselik.

Forrás: numbersleuth.org
Egy X-kromoszóma, egy vírus, egy mitokondrium és egy vörösvértest mérete

A grafikus ábrázolások során egy-egy részegység ismétlődhet és egyszerre két külön ábrán, egy kisebb és egy nagyobb formában is megjelenhet, biztosítva a folyamatos átmenetet a mérettartományok között.

Forrás: numbersleuth.org
Egy szöcske, egy rizsszem és egy kávébab méretaránya

A programot tesztelők néhány apró hibát is észrevehetnek, azonban összességében igen látványos az alkalmazás, amely játszva mutatja be az érdeklődőnek a Világegyetemünket alkotó objektumok méretét. A program a fizikatanárok munkáját is segíthezi az órán, az anyagszerveződés eltérő szintjeinek bemutatásával.

Forrás: numbersleuth.org
Óriáscsillagok összehasonlítása: az Aldebaran, az Arcturus, a Pollux, legalul (félig kilógva) a Rigel látható. Középen a két alig látható pötty a Szíriuszt és Napunkat jelöli

Forrás: numbersleuth.org
Két szuperhalmaz temérdek galaxissal

Film a programról

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről