A teliholdnál is fényesebb lesz a szuperüstökös

Vágólapra másolva!
Az év leglátványosabb tudományos eseménye az ISON nevű üstökös érkezése lesz, amely teliholdként ragyog majd november végén az égbolton. Miközben a Marson az életre utaló nyomok felfedezésében reménykedünk, a Földön megkezdődik az óceánok globális vizsgálata. Átalakul a pszichiátria nagy kézikönyve, amely a mentális betegségek kezelésére lehet nagy hatással.
Vágólapra másolva!

Két üstököst is láthatunk

A 2013-as év leglátványosabb tudományos fotói között biztosan ott lesznek a C/2012 S1 (ISON) nevű üstökösről készült felvételek. A novemberben érkező, Magyarországról is látható égitest az előrejelzések szerint a teliholdnál is fényesebb lesz egy rövid ideig. A legszebb látványt azonban remélhetőleg az üstökös csóvája nyújtja majd, amelyben akár hónapokig is gyönyörködhetünk.

Forrás: CARA/E.Guido/G. Sostero/N. Howes
Az ISON üstökös egyelőre csillaghoz hasonlít, de november végén telihold fényességű lesz, hatalmas csóvával

A szuperüstökösnek is nevezett ISON "felvezetéseként" már tavasszal láthatunk egy másik szabadszemes (azaz nem csak távcsővel megfigyelhető) üstököst. A C/2011 L4 (PANSTARRS) nevű objektum a várakozások szerint 1-2 magnitudós lesz (közepesen fényes csillaghoz hasonló), hosszú csóvával.

Új adatokat várnak a csillagászok 2013-ban a Planck űrtávcsőtől. A Planck megfigyelései alapján az eddigieknél részletesebben tudják feltérképezni a kozmikus háttérsugárzás eloszlását, és ennek segítségével pontosabban megállapítani néhány, a Világegyetem egészére jellemző értéket. Ilyen például a láthatatlan tömeg és láthatatlan energia aránya vagy a Hubble-állandó nagysága. Idén fontos ismereteket várnak a Nagy Bumm utáni gyors felfúvódás időszakáról, amelynek során az ősanyagban megszülettek az első csomósodások, azaz a későbbi galaxishalmazok csírái.

A világűrnél maradva: startol a NASA új Hold-kutató űreszköze, a LADEE. Elindul a Mars felsőlégkörének kutatására szánt MAVEN is, miközben a Curiosity folytatja munkáját a felszínen (fő tudományos célpontjához várhatóan szeptemberben érkezik meg). A Földön befejeződik a 66 rádiótávcsőből álló hálózat, az ALMA fejlesztése.

Forrás: NASA

Megkezdődik az óceánok globális vizsgálata

2013-ban várhatók az első adatok az amerikai Ocean Observatories Initiative programból, amelynek keretében egy hatalmas víz alatti kutatóhálózat van kiépülőben. A 386 millió dollárba kerülő rendszert 2015 márciusában fejezik be, és 25-30 évig vizsgálja majd a víz alatti folyamatokat: a földrengéseket, a klímaváltozás hatásait az áramlatokra, az életközösségek és a tengervíz kémiájának változásait. Más programok keretében három jég alatti tóból is terveznek mintavételt 2013-ban - olvasható a Nature legújabb számának összefoglalójában.

Új klímajelentés szeptemberben

Az ENSZ klímaügyi kormányközi bizottsága, az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate) nyolcszáz szakértő bevonásával dolgozik a klímatudomány eredményeit összegző dokumentumon, amelyhez hasonló 2007-ben jelent meg utoljára. A részben már kiszivárgott jelentés szerint a kutatók egybehangzó álláspontja az, hogy emberi tevékenység okozza az 1950-es évek óta mért globális felmelegedést. A dokumentum szerint a felmelegedés kétségtelen, akárcsak a tengerszint emelkedése. A Föld légköre több hőt tart vissza a korábban megszokottnál, ennek pedig "gyakorlatilag biztosan" a szén-dioxid az oka.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor
2011 és 2012 igen száraz év volt Magyarországon is. 2013 lehet minden idők legmelegebb éve a gyermek Jézusról elnevezett El Nino jelenség miatt

A végleges jelentést 2013 szeptemberétől közli az IPCC három kötetben; valószínűleg az első, a klímaváltozás fizikai folyamataival foglalkozó váltja majd ki a legtöbb vitát.

Mérföldkő az őssejtterápiában

Ami az élettudományokat illeti, 2013-ban várhatók az első eredmények egy olyan klinikai vizsgálatból, amelyben emberi embrionális sejtekből kitenyésztett retinasejteket használtak fel. Az úttörőnek számító próbát az Advanced Cell Technology nevű biotechnológiai cég végzi (Santa Monica, California). A sejteket olyan páciensek szemébe injektálták be, akik másképp nem kezelhető, vakságot okozó betegségben szenvednek. Jelenleg ez az egyetlen olyan vizsgálat az FDA (Food and Drug Administration, az USA gyógyszerhatósága) engedélyével, amelyben emberi embrionális sejtekből származtatott sejteket használnak.

Újragondolták a pszichiátria nagykönyvét

Átalakul a pszichiátria nagy kézikönyve, ami nagy hatással lehet a mentális betegségek kezelésére az egész világon. A jelenlegi kézikönyv húsz éve készült, azóta lényegében változatlan. Az újraírása hatalmas vitákat váltott ki. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen mentális zavarok, pszichiátriai betegségek szerepelnek benne, és melyek maradnak ki. Valaha például a homoszexualitás is köztük volt, más, ma már ismert zavarok viszont hiányoztak. Ahogy fejlődött a tudományág, mindig igyekeztek hozzá igazítani a kézikönyvet, ezért ma már az ötödik kiadásról folyik a vita. A vita azért nagyon heves, mert a változtatások sok millió ember életét - és gyógyszerezését - befolyásolhatják. Az Amerikai Pszichiáterek Szövetsége (APA) 2013 májusában publikálja a végleges változatot.

Forrás: AFP


Főleg adatelemzés lesz a CERN-ben

A 2012-ben gyakorlatilag felfedezett Higgs-bozonnal kapcsolatos további adatok elemzésének közlése 2013 márciusában várható. További adatgyűjtés egyelőre nem lesz, mert átmenetileg leállították az elmúlt három évben mintaszerűen működő LHC-t, amely hosszú karbantartás és kapacitásnövelés után 2015-ben indul majd újra (2013 elején még két hónapig proton-ólom ütközéseket terveznek). A nagy újraindulás után, a gyorsító csúcsrajáratásával szerezhetnek először olyan adatokat a fizikusok, amelyekben lesz már esély az első szuperszimmetrikus részecskék megpillantására - amennyiben valóban léteznek.

Forrás: AFP/Graham Stuart
Peter Higgs, aki megjósolta a Higgs-részecske létezését, fizikai Nobel-díjat kaphat idén