Kegyetlenül meggyalázták III. Richárd holttestét

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Immár tíz sebet azonosítottak azon a csontvázon - köztük nyolcat a koponyán -, amelyet tavaly szeptemberben találtak Közép-Angliában, Leicester városának egyik autóparkolójában, a szürkebarátok (Greyfriars) egykori templománál. A leletről tudósok már korábban is sejtették, hogy III. Richárd angol király maradványairól lehet szó, hiszen az elhunyt feltételezett kora egyezett a források szerint 32 éves korában megölt uralkodóéval - amint arról [origo] is beszámolt.

Forrás: Wikimedia

A koponyán talált sebek közül többet is biztosan fegyver okozott, és nem egy közülük halálos volt. A kutatók azt is megállapították, hogy halála után valószínűleg meggyalázták, megalázták III. Richárd holttestét. A király a Rózsák háborúját lezáró, 1485-ös bosworth-i csatában halt meg. Az is valószínű, hogy már páncéljától megfosztva érte az egyik legsúlyosabb sérülés: hátulról kapott egy hatalmas szúrást vagy döfést. Elképzelhető, hogy a történelmi feljegyzéseknek megfelelően a király hulláját meztelenül akasztották fel a csata után.

Jo Appleby, a Leicesteri Egyetem humán biorégészeti előadója, a III. Richárd angol király földi maradványai után kutató ásatás vezetője MTI/AP/PA/Rui Vieira

III. Richárd - akit Shakespeare drámája tett világhírűvé, és angol nyelvterületen mint "főgonoszt" emlegették évszázadokon át - mindössze 26 hónapot uralkodott, és ő volt az utolsó angol uralkodó, aki csatában halt meg. Elhunytával a Tudorok kerültek hatalomra a szigetországban.

Michael Ibsen, III. Richárd angol király nővérének egyenes ági leszármazottja MTI/AP/PA/Rui Vieira

A kutatók hétfő délelőtt egy sajtótájékoztatón bejelentették, hogy elvégezték a vizsgálatot, amelyben III. Richárd rokonainak DNS-ét a csontvázból kinyert DNS-sel hasonlították össze. A férfiágon még nem fejeződtek be a vizsgálatok, így ezen a vonalon (III. Edward angol király leszármazottai között) még nem lehet kijelenteni a biztos egyezést. Ám III. Richárd anyai rokonaival minden kétséget kizáró egyezést találtak a University of Leicester kutatói. Így bebizonyosodott, hogy az a férfi, akinek a csontvázát tavaly Leicester külső részein megtalálták, nem más, mint III. Richárd, a Plantagenet angol királyi dinasztia utolsó uralkodója.

Forrás: AFP/University of Leicester
III. Richárd koponyája