Láncfűrészes tolvaj lopott elefántagyarat

Vágólapra másolva!
Egy láncfűrésszel felszerelkezett tolvaj vágta le a párizsi Természettudományi Múzeumban kiállított elefántcsontváz agyarát.
Vágólapra másolva!

Az elefántcsontvázat a vasárnap hajnali órákban rongálta meg egy huszonéves férfi. A tolvaj láncfűrésszel esett neki a kiállított agyarnak, amelynek hangját a múzeum melletti pénzintézet munkatársai észleltek. Ők értesítették a rendőrséget is a gyanús tevékenységről.

Miután a múzeum riasztórendszere bekapcsolt, a férfi az agyarat a vállán cipelve próbált menekülni, de olyan szerencsétlenül ugrott le egy falról, hogy eltörte a bokáját, így a rendőrök néhány percen belül elfogták - adta hírül a Guardian című brit napilap.

A férfi által megrongált csontváz egy afrikai elefánté volt, amelyet még 1668-ban ajándékozott XIV. Lajosnak II. Péter portugál király. Az állat tizenhárom éven át élt a versailles-i királyi állatkertben, majd miután elpusztult, csontváza a párizsi Természettudományi Múzeumba került.

A letört, mintegy három kilogrammot nyomó agyar egyébként már nem az eredeti állaté volt, hanem a tizenkilencedik században rögzítették a kiállított csontvázhoz. A múzeum munkatársai hamarosan helyreállítják a letört darabot, amely egyébként nem képvisel nagy pénzbeni értéket, viszont tudományos és történelmi jelentősége óriási. Két évvel ezelőtt számos európai múzemban replikákkal helyettesítették az elefántok agyarát, illetve az orrszarvúk szarvát, miután rendőrségi információk szerint bűnözői csoportok eltulajdonításukra készültek.