Mégsem találtak életet a Vosztok-tóban

Vágólapra másolva!
Néhány napja tették közzé orosz kutatók, hogy új baktériumokat találtak az antarktiszi Vosztok-tóban, de máris cáfolják az eredményeket.
Vágólapra másolva!

Az orosz RIA hírügynökség március 7-én tette közzé Szentpétervári Atomfizikai Intézet eukariótagenetikai laboratóriumának közleményét, hogy eddig ismeretlen életformára bukkantak az antarktiszi Vosztok-tó majdnem 4 kilométeres jégtakarója alól vett vízmintákban. (A hírről itt olvashat részletesebben.)

Március 9-én azonban a szentpétervári intézet genetikai laboratóriumának vezetője, Vlagyimir Koroljov azt nyilatkozta az Interfax hírügynökségnek, hogy amit találtak, az csupán szennyeződés.

"Valóban találtunk bizonyos példányokat, bár nem sokat, de valamennyi szennyeződésnek bizonyult a fúrólyukban lévő kerozinból, illetve a laboratóriumban lévő emberek testéről" - mondta Koroljov. "Ezért nem jelenthetjük ki, hogy korábban ismeretlen baktériumra bukkantunk."

Koroljov hozzátette, hogy várniuk kell a tiszta vízmintákra ahhoz, hogy meghatározzák létezik-e élet a Vosztok-tóban, és ha igen, milyen. Ilyen vízminták azonban csak jövőre várhatók.