Egy ilyen kisbolygó miatt létezhetünk egyáltalán

kisbolygó, 1998 QE2
Vágólapra másolva!
Kellemetlen belegondolni abba, hogy a felvételen átsuhanó test közel 3 kilométeres, és az élővilág jó részét eltörölhette volna a Földön. 65 millió éve azonban jól jött egy ilyen becsapódás.
Vágólapra másolva!

Pontosan a csillagászok által megadott időpontban és távolságban halad el a Föld mellett az 1998 QE2 jelű kisbolygó és néhány napja felfedezett holdja. A két égitest pénteken (május 31-én), magyar idő szerint 22.59-kor 5,8 millió kilométerre volt a Földtől. Ez kb. 15-szörös Föld-Hold távolságnak felel meg, azaz becsapódásukra nem volt esély. A Föld-közelítéskor készült fotókból összerakott animáció itt látható:

Kisbolygó, 1998 QE2 Forrás: E. Guido & N. Howes

Az 1998 QE2 átmérője a jelenlegi becslések szerint 2,7 kilométer, ezzel a legnagyobb földközeli objektumok csoportjába tartozik. Egy ekkora test már globális fajkihalást okozhatna, ha becsapódna a Földbe. Ehhez hasonló, valamivel nagyobb test pusztította ki a dinoszauruszokat 65 millió éve, a kréta időszak végén. Ugyanekkor a földi élővilág 75-90%-a is kipusztult becslések szerint.

Érdekes belegondolni, mi lett volna, ha 65 millió éve nem történik meg a nagy becsapódás. Nagyon valószínű, hogy egy ideig (akár még sok millió évig) folytatódik a dinoszauruszok akkor már 160 millió éve tartó uralkodása az állatvilágban. Ez egyben azt jelentette volna, hogy az emlősök evolúciójának nagy lépései is később történnek meg, vagyis mostanra nem jutott volna el a folyamat a Homo sapiensig. Ha innen nézzük, akkor a 65 millió éve történt becsapódás "kozmikus főnyeremény" számunkra: a dinók eltűnése után apró egerekhez hasonló, a hüllőktől rettegő, éjszakai életmódot folytató, nappal állandóan rejtőzködő őseink, a korai emlősök előtt megnyílt a felvirágzáshoz vezető út. Az éjszakától és a sziszegő hangoktól azonban még mindig sokan félünk (mindenkinek ajánljuk Carl Sagan: Az éden sárkányai című klasszikusát).

Ezen az oldalon szimulálhatjuk, mi történne egy ekkora test becsapódásakor. A kezdeti paramétereknél porózus kőzettípust állítottunk be. A becsapódási kráter kb. 20 kilométer átmérőjű és 800 méter mély lenne, a Richter-skála szerint 8,2 földrengés lenne a becsapódásnál.

Nyári űrtábor diákoknak

A világűr iránt érdeklődő fiatalok számára ajánlja nyári táborát a Magyar Asztronautikai Társaság, ahol szórakoztató formában ismerkedhetnek meg az űrkutatás alapjaival, hazai szakemberek előadásait hallgathatják, Mars-rovert irányíthatnak és vízirakétákat is építhetnek. Az időpont 2013. július 7-13., további részletek pedig a MANT honlapján olvashatók.