Gyertyatartót és gyűrűt is találtak Drégely várában

Vágólapra másolva!
Jövőre állagmegóvás és részleges újjáépítés kezdődik Drégely várának ágyútornyán, ezért pontos kiterjedésének meghatározása, illetve a leletek feltárása céljából ásatások zajlottak szeptember végén a helyszínen - tájékoztatta Mordovin Maxim régész az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Az ELTE Régészettudományi Intézetének tanársegédje elmondta, hogy a vár déli oldalán, a török előrenyomulás megállítására még a magyarok építették az ágyútornyot, nem sokkal az 1552 ostrom előtt. Egy falszakaszt már korábban feltártak, most viszont sikerült kiegészíteni az építmény alaprajzát.

Az 1552-es török ostromra utaló maradványokat is találták

"A falmaradványokon lőrések láthatók, faragott köveket is találtunk. Az 1552-es török ostromra egyértelműen utaló, égett tapasztásdarabok és falmaradványok is előkerültek, egy szemeskályha cseréptöredékeivel együtt. Ezek jó állapotban vannak, egészen biztos, hogy lesznek közöttük összerakható és restaurálható elemek."

Mordovin Maxim hozzátette: az ágyútorony körül rengeteg puskagolyót is találtak, számszeríj nyílhegyekkel együtt. Előkerültek XVI. századi érmek is, ezek pontos kormeghatározása még nem történt meg: ehhez előbb meg kell tisztítani őket.

Gyűrű és gyertyatartó az ágyútoronyban

Igazi érdekesség, hogy a leletek között van egy Árpád-kori gyűrű is, ezt évszázadokkal korábban veszíthette el a tulajdonosa. A legértékesebb lelet egy 15. századi, öntött bronz gyertyatartó, amiről egyelőre nem tudni, hogyan került az ágyútorony közelébe.

"A fő cél a felújítás miatt az alapfalak feltárása volt, ehhez képest az ásatás értékes leleteket eredményezett" - mondta végül az ELTE régésze.