Mennyit megy a kutya, és mennyit az ember sétáltatás közben?

kutyafalka, etológia, ELTE
A kutyák és a gazda mozgását tizennégy séta során rögzítették
Vágólapra másolva!
Közel négyszer nagyobb távot is megtehetnek a kutyák a sétáltatás során, mint a gazda, derült ki magyar biológusok és fizikusok vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

GPS technológia segítségével tárták fel magyar kutatók, hogyan mozognak az egy családba tartozó kutyák sétáltatás során. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és az Oxfordi Egyetem biológusai és fizikusai arra voltak kíváncsiak, hogyan hoznak döntéseket a kutyák séták során, és ezeket mennyire befolyásolják az egyes egyedek személyiségjegyei.

Az eredmények megfeleltek a kutyatartók gyakori tapasztalatának, miszerint a falkában mozgó kutyák általában a domináns egyedet követik. A csapatot vezető kutyák ezen kívül idősebb, képzettebb kutyák voltak. Kiderült az is, hogy a kutyák a séta alatt 1,5-4-szer nagyobb távolságot tesznek meg, mint a gazda. A kutatók eredményeiket a PLoS Computational Biology folyóiratban publikálták.

Balázs Hedvig és kutyái mozgását tizennégy séta során rögzítették Forrás: Ákos Zsuzsa

Vicsek Tamás, az ELTE Biológiai Fizikai Tanszékének professzora korábban már végzett hasonló vizsgálatot galambokkal, és innen jött az ötlet, hogy a kutyák csoportos mozgását is meg lehet nézni hasonló módszerekkel. A szakemberek egy vizslatenyésztő hattagú falkájánák mozgását követték nyomon a körülbelül 30-40 perces sétáik során. A kutatók a kutyákra GPS jeladóval ellátott hámot adtak, és a gazda is kapott egy készüléket, így mindenkinek a mozgását külön rögzíteni tudták. Az egyes kutyák tulajdonságait kérdőívek segítségével mérték fel az etológusok, és az eredményeket aztán összevetették a séta alatt gyűjtött adatokkal.

A mindössze 14 grammos GPS-t egy hámmal rögzítették a kutyákra Forrás: Ákos Zsuzsa

A vizsgálat előtt a kutatók egyedül abban voltak biztosak, hogy a kutyák igazodni fognak a gazdájukhoz, de mivel gyorsabbak, jóval hosszabb utat futnak be ugyanannyi idő alatt. Nem voltak biztosak benne, hogy a kutyák mozgása tükrözni fogja a falkán belüli hierarchia viszonyokat, mert az is elképzelhető volt, hogy a domináns egyedek helyett a leggyorsabbat követik. Kubinyi Enikő etológus, az ELTE Etológia Tanszékének munkatársa, a vizsgálat vezetője az Origónak elmondta, hogy még a gazda sem tudta előre megmondani, hogy mi alapján szerveződik a kutyák mozgása séta közben.

Kiderült azonban, hogy a kutyák közötti vezető-követő kapcsolatok ilyenkor is állandóak. Ugyanakkor, noha a dominánsabb, idősebb egyedek vezették a falkát, egyetlen falka vizsgálata után még nem lehet kijelenteni, hogy a kutyák idővel dominánsabbak lesznek, mondta Kubinyi.

A kutyák a séta közben általában 10-20 méterre távolodtak el a gazdától, és 15-20 méterre egymástól, vagyis hol együtt mozogtak, hol jelentősen eltávolodtak társaiktól. "Arra számítottam, hogy a gazdával szorosabb kapcsolatban lévő kutyák kevésbé távolodnak el tőle, de az adatok semmiféle összefüggést nem mutattak" - mondta Kubinyi.

Az etológus biztos abban, hogy a fajták tulajdonságai kihatnak a kutyák csoportos mozgására, ezért szeretnék más fajtákkal is elvégezni a vizsgálatot. Úgy véli, hogy a falkában dolgozó szánhúzó kutyák esetében például sokkal szilárdabb lehet a csoporton belüli hierarchia, mint a most tanulmányozott vizsláknál. Az is számíthat, ha a gazda a kutyákkal hasonló tempóban mozog, például fut vagy biciklizik, így ennek a vizsgálata is a tervek között szerepel.