Nem érdemes fára menekülni a krokodilok elől

Amerikai aligátor pihen egy faágon a Pearl River deltájában
Vágólapra másolva!
Ha krokodilokról esik szó, sok ember lelki szemei előtt vízben leselkedő vagy a parton lustán sütkérező állatok jelennek meg. Kevesen gondolnák, hogy ezek a termetes hüllők képesek fára mászni, akár egész a koronáig is.
Vágólapra másolva!

Noha az alkatuk nem éppen ideális a fölfelé mászáshoz, a krokodilok időnként akár több méter magasba is felkapaszkodnak a part menti fákra. A jelenséget már korábban is megfigyelték a krokodilokat tanulmányozó szakemberek, ám csak most vizsgálták meg először alaposabban a Tennessee-i Egyetem kutatói.

Vladimir Dinets és munkatársai három kontinensen - Ausztrália, Afrika és Észak-Amerika - figyelték meg a krokodilfajokat, valamint átnézték a korábbi tanulmányokat és a ellenőrizték a szóbeli beszámolókat. Az elbeszélések és négy krokodilfajra (köztük a nílusi és az ausztrál édesvízi krokodil) kiterjedő saját megfigyeléseik alapján megállapították, hogy szinte mindegyik krokodil tud fára mászni - különösen a fiatal példányok.

Amerikai aligátor sütkérezik egy faágon a Pearl River deltájában Forrás: Kristine Gingras

Az, hogy az állatok milyen magasra másznak a fán, jelentős mértékben függ a méretüktől. A kisebb krokodilok akár négy méter magasra is felmászhatnak, és messzire kimerészkedhetnek az ágakon.

A fán tartózkodó krokodilok - legyen nappal vagy éjszaka - igen félénkek. Messziről észreveszik a közeledőt, és beleugranak vagy belepottyannak a vízbe. Emiatt a viselkedés miatt gondolják azt a kutatók, hogy a krokodilokat két dolog hajtja fel a fára: a hőszabályozás és az élőhelyük szemmel tartása.

"A leggyakrabban ott láthatók fán sütkérező krokodilok, ahol kevés erre alkalmas hely van a talajon, így az egyedek kénytelenek alternatív módot találni a testhőmérsékletük szabályozására" - írják a szerzők a Herpetology Notes folyóiratban megjelent cikkükben. "Óvatos természetükből arra következtethetünk, hogy a fára mászás elősegíti a környezet jobb szemmel tartását akár potenciális fenyegetésről, akár zsákmányról van szó."

A krokodilok fára mászása azért is meglepő, mert hiányzik náluk minden ehhez szükséges morfológiai adaptáció. Ezért ezeket az eredményeket figyelembe kell venniük a paleontológusoknak is, akik a kihalt krokodilok ősmaradványainak változásaiból próbálnak következtetéseket levonni e hüllők viselkedésére, mondta Dinets.