A Földet súrolja egy újabb aszteroida csütörtök este

Vágólapra másolva!
Szerda este 345 ezer kilométerre haladt el a Földtől a 2014 DX110 jelű aszteroida. A harminc méter átmérőjű szikla ugyan a Föld-Hold rendszeren belül került, de biztonságos távolságban maradt a Földtől. Csütörtök este egy újabb aszteroida ennél is jobban megközelíti a Földet.
Vágólapra másolva!

A 2014 EC jelű objektumot csak szerdán fedezték fel a csillagászok. A 3-14 méter átmérőjűre becsült aszteroida 61 ezer kilométer (a Virtual Telescope stábja szerint 73 ezer kilométer) távolságra fog elhaladni a Földtől március 6-án, közép-európai idő szerint este 10 óra után, és várhatóan 22 óra 29 perckor kerül hozzánk a legközelebb.

Az objektum körülbelül feleakkora, mint amelyik Cseljabinszk fölött robbant fel és hullott darabokra 2013. február 15-én. Nincs esély rá, hogy a Föld gravitációs tere befogja az aszteroidát, mert roppant nagy, 15,93 kilométer/másodperces sebességgel halad el a közelünkben, és annak is csak egy a 2,7 millióhoz az esélye, hogy 2025-ös visszatértekor eltalálja a bolygót.

Amatőr csillagászok Európából is észlelhetik a 2014 EC-t a Hydra, a Légszivattyú és a Vitorla csillagkép irányában, de érdemes figyelembe venni, hogy a NASA Sugárhajtás Laboratóriumának (JPL) elemzése szerint a földközelség időpontja plusz-mínusz 27 perces bizonytalansággal értendő, és megfigyeléséhez legalább 20 centiméteres teleszkóp szükséges. Akinek nem áll rendelkezésére hasonló műszer, a Virtual Telescope a szerda estéhez hasonlóan ismét élőben fogja közvetíteni az áthaladást, a webtévés adást itt lehet majd nézni.

A 2014 EC pályája a NASA JPL számításai szerint Forrás: NASA/JPL