Magyar csillagászé a nap asztrofotója a NASA-nál

nap asztrofotója
A felszerelés és az expozíciós adatok: 200/800 Newton távcsövek, EQ6 mechanika, átalakított Canon EOS 600D, 26 x 5 perc, 39 x 3 perc, ISO 800.
Vágólapra másolva!
Negyedszerre választotta a NASA Fényes Lóránd amatőr csillagász asztrofotóját a nap csillagászati képének. A felvétel két év alatt készült egy vörös-kék csillagcsoportról és csillagközi porfelhőről.
Vágólapra másolva!

A Namíbiában készült fotón a Nyilas csillagkép híres világító gázfelhője, a Trifid-köd (M20) látható, mellette a mellette szép alakzatként elhelyezkedő M21 nyílthalmazzal. Az APOD-megjelenésnek külön azért is örül Fényes Lóránd, mert ez a leghosszabb ideig készült felvétele, 2013-ban és 2014-ben is exponált rá Namíbiában – mondta az Origónak.

A nyílthalmaz olyan csillagcsoport, amely egy közös csillagközi gázfelhőből alakult ki, és tagjait még mindig lazán összekapcsolja a gravitáció. A Trifid-köd háromkaréjos megjelenése után kapta a nevét. Igen méretes, 50 fényév kiterjedésű kozmikus gáz- és porfelhőről van szó. A belsejében egy rendkívül forró csillag rejtőzik, ez világítja meg ezt az égi virágot. A csillag színképtónusa O7, magnitúdója pedig 7. Az O kategóriájú csillagok felszíni hőmérséklete 25 ezer Celsius-foknál is magasabb. A magnitúdó fényességet jelzi. Minél kisebb vagy negatívabb számot látunk az égitest neve mellett, annál nagyobb a fényesség, a teliholdnak -12,7 a magnitúdója.

A Trifid-köd (M20). A fénykép színhelyes, a természetes RGB arányok megtartásával készült, szűrők nélkül. Felszerelés és az expozíciós adatok: 200/800 Newton távcsövek, EQ6 mechanika, átalakított Canon EOS 600D, 26 x 5 perc, 39 x 3 perc, ISO 800. Nézze meg nagyban Fényes Lóránd oldalán! Forrás: Fényes Lóránd

A fotón látható HN40 nevű többszörös rendszert William Herschel brit csillagász, a köd névadója fedezte fel. Ez az emissziós ködösség a legfiatalabb az eddig azonosítottak közül. Az emissziós köd ionizált gázból (plazmából) álló, változatos színekben világító csillagközi felhő.

Az objektum lebenyeit, amelyek közül a legfényesebb valójában egy többszörös rendszer, a fényes köd és a belsejében elnyúló sötét porsávok alkotják. Az egész területet kékes színű reflexiós ködösség veszi körül, ami különösen látványos az M21 felé eső részen, ahol a porszemcsék erősebben szórják a fényt. Reflexiós ködösségnek nevezik a csillagászok azokat a csillagközi porfelhőket, amelyek visszaverik a közeli csillagok fényét visszaveri, ezáltal többnyire kék színben ragyognak.

Az M21 csillagcsoport teljes fényessége akkora, mint egy 6.5-es magnitúdójú csillagé. A halmaznak körülbelül negyven, 12 magnitúdósnál fényesebb tagja van, a halmaz átmérője megközelítőleg tíz fényév.