Az SMS-ezés nagy plusz terhet ró a gerincre

Mobile Phone  SMS mobiltelefon
Girl using a mobile phone and her friends looking at her
Vágólapra másolva!
A szinte állandóan SMS-ező vagy mobilon netet böngésző emberek nyaka rendkívül egészségtelen szögben görbül lefelé. Ez olyan terhet ró a gerincre, mintha egy hétéves gyerek csimpaszkodna a hátukon.
Vágólapra másolva!

Egy most megjelent amerikai tanulmány szerint az SMS-ezés akár 23 kilogramm plusz terhet is ró a gerincoszlopra attól függően, hogy milyen szögben hajtja le a fejét a mobilja virtuális billentyűzetét nyomkodó üzenetküldő.

Az emberi testet a függőleges állásra „tervezte” az evolúció. Mégis a modern világban sokan közülünk fejüket lehajtva, görnyedt testtartásban töltik, mert meredten bámulják az okostelefonuk kis képernyőjét. Az emberek naponta átlag 2-4 órát töltenek SMS-írással vagy emailküldéssel, nyakukat természetellenes szögben megdöntve. Ez évente 700-1400 óra. A közösségi média sikere a rossz mobilos testtartás járványos elterjedéséhez vezetett.

SMS-ező kislány a barátnőivel Forrás: Photononstop/Brooke Auchincloss

A fej előredöntése növeli a gerinc terhelését

Egy felnőtt ember feje 0 fokos nyakhajlításnál (azaz függőleges helyzetben) átlagosan 40-50 Newton (4-5 kilogrammnak megfelelő) erővel nehezedik a gerincoszlopra. Ez az erő azonban rohamosan nő, ahogy egyre nagyobb szögben dönti meg az ember a nyakát, mutatta ki Kenneth Hansraj gerincsebész a Surgical Technology International folyóiratban megjelent tanulmányában.

Hansraj azt tapasztalta, hogy ha az ember 60 fokban dönti meg a fejét, hogy a legjobban mutasson a szelfin, akkor 27 kilogrammnak megfelelő erő hat a nyaki gerincre. Ez több, mint egy hétéves gyerek átlagos súlya. De már 15 fokos döntés is 12 kilogrammnak, 30 fokos döntés pedig 18 kilogrammnak megfelelő erőhatással terheli a gerincet.

„A gerincre nehezedő teher drámaian nő, ha különböző mértékben előredöntjük a fejünket” – írja a szerző. „A nyaki gerinc természetes görbületének eltűnése miatt hatványozottan növekvő nyomás nehezedik a nyakra. Ez a fokozott igénybevétel korai kopáshoz, szakadáshoz, elváltozáshoz és esetleg sebészi beavatkozáshoz vezethet.”

A fej előredöntése hatványozottan növeli a gerinc terhelését Forrás: Dr. Kenneth K. Hansraj, Surgical Technology International

Ügyeljünk a helyes testtartásra

Nem titok, hogy a helyes testtartás a legjobb a hátunk számára. A kutatók szerint az a „helyes testtartás”, amikor a fülünk egy vonalban van a vállunkkal, és a lapockánk visszahúzott állapotban van.

„A helyes tartással csökkenthető a gerincre nehezedő nyomás” – írja Hansraj. „Ez a leghatékonyabb pozíció a gerinc számára.”

Ha álláskor kihúzzuk magunkat, nemcsak jobban nézünk ki, de az egészségünknek is jót tesz. Más tanulmányok azt találták, hogy a helyes testtartás növeli a test tesztoszteron- és szerotoninszintjét, egyúttal csökkenti a stresszhormon (kortizol) szintjét. Arról nem beszélve, hogy elkerülhetjük a fájdalmas gerincproblémák jelentős részét.

Már akkor is jelentősen csökkenthetjük a gerinc terhelését, ha SMS-ezéskor csak kicsit feljebb emeljük a mobilunkat, és általában törekszünk a minél függőlegesebb fejtartásra.