Már csak egyet kell aludnunk a történelmi üstökösrandevúig

Philae leszállóegység, Rosetta űrszonda, Csurjumov–Geraszimenko-üstökös
Fantáziakép: a Philae novemberben leszáll az öt kiszemelt terület valamelyikén. Hogy hol és pontosan mikor, az csak október közepén derül ki
Vágólapra másolva!
Az Európai Űrügynökség darmstadti irányítóközpontjában – és onnan 510 millió kilométer távolságban, a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös mellett minden készen áll arra, hogy az augusztus óta az üstökös közelében tartózkodó Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége sima leszállást hajtson végre az üstökös magján, az űrkutatás történetében először.
Vágólapra másolva!

A több mint 10 éve útnak indult Rosetta-küldetéssel nemcsak annak tudományos jelentősége, hanem a magyar részvétel miatt is rendszeresen foglalkoztunk rovatunkban. A hosszú küldetés mérföldköveit tegnapi cikkünk idővonalán tekinthetik át. A holnapi nap eseményeit, a Philae és a Rosetta délelőtti szétválasztásától a Philae délutánra várható érkezéséig közvetítjük az Origón.

A múlt hónapban adtunk hírt a leszállóhely kiválasztásáról és a leszállás eseményeiről, az ereszkedés közben és után elvégzendő mérésekről. Azóta az is véglegessé vált, hogy a leszállást a fő leszállóhelyen, az eredetileg „J”-vel jelölt területen hajtják végre. Sőt, a leszállóhely nevet is kapott: Agilkia.

Egyiptom bűvöletében

Annak idején valaki úgy gondolta, hogy az üstököskutató űrszonda úgy segíti majd a Naprendszer múltjának megismerését, mint a rosette-i kő a hieroglifák megfejtését. Ezért kapta maga a szonda a Rosetta nevet, és azóta az ESA az egyiptomi vonatkozású elnevezések bűvkörében él. Az ESA pályázatot hirdetett a névadásra, amelyre 135 országból mintegy 8000 javaslat érkezett. A résztvevők közül nem kevesebb mint 150 embernek jutott eszébe Agilkia, a Nílus egy szigetének neve - ide költöztették át a Philae szigetén található műemlékeket, mivel azt az Asszuáni-gát építése után elárasztották.

A névadásnál fontosabb dolgok is történtek persze az elmúlt hónapban. Például a repülésirányítók percre, sőt másodpercre pontosan kidolgozták a leszállás menetrendjét, kiszámították az ehhez szükséges pályaváltoztatásokat.

Igen/nem döntések sorozata

A Philae leszállását az ESA darmstadti irányítóközpontjából (ESOC) követik és vezérlik. A Rosetta már a megfelelő pályán kering a kijelölt leszállóhely eléréséhez.

  • A leszállás megkezdéséhez az első igen/nem döntést november 11-én, kedden este, közép-európai idő szerint 20:30-kor hozzák meg.
  • Hasonló igen/nem döntést hoznak másnap hajnali 1 órakor és 2:35-kor is.

Ha mindhárom döntés „igen”, azaz minden készen áll, akkor reggel 7:03–8:03 közt elvégzik a mintegy 6 percig tartó utolsó pályamódosítást.

  • Ezután, 7:35–8:35 közt hozzák meg az utolsó igen/nem döntést. Ez azért kritikus, mert ha a Philae egyszer leválik, akkor többé már nem tud visszatérni a Rosettához.
A Philae leszállását is az ESA darmstadti irányítóközpontjából (ESOC) követik és vezérlik. A Philae magyar idő szerint november 12-én, szerdán, 10:03-kor válik le a Rosettáról. Az ereszkedés közben sugárzott első jelek érkezését 12:03 körül várják Forrás: ESA

A Rosetta a manőver megkezdése előtt 30 km távolságban kering az üstökös középpontjától. Két órával a leválás előtt pályamódosító manővert hajtanak végre, ettől olyan hiperbola alakú pályára tér át, amelyen 5 km-re repülne el a mag középpontjától. Ennek a pályaváltoztatásnak a sikeres végrehajtását ellenőrzik az utolsó igen/nem döntéssel. Ha szabad jelzést adnak, akkor a Philae leválhat. A Philae leválása után 40 perccel a magtól 20 km távolságban a Rosetta – immár egyedül – ismét pályát változtat, hogy csak a Philae menjen tovább az üstökös felé, ő pedig olyan pályára tér, ahonnan rálátása lesz a leszállóhelyre.

Négy "igen" után hétórás ereszkedés

A Philae magyar idő szerint november 12-én, szerdán, 9:35-kor válik le a Rosettáról, de erről az irányítóközpontban csak 10:03-kor értesülnek, mert az üstökös nagy távolsága miatt a rádiójelek 28 perc 20 másodperc alatt teszik meg a Rosetta és a Föld közötti 511 millió km távolságot. Ekkor csak egy gyors jelzés érkezik a leválás megtörténtéről, majd 11:53-ra jön létre a folyamatos adatkapcsolat a Philae–Rosetta–Föld irányban. Ebben már fontos szerephez jut a Philae magyar készítésű fedélzeti adatgyűjtője. Az ereszkedés közben sugárzott első jelek érkezését 12:03 körül várják.

Fantáziarajz az üstökös felszíne felé ereszkedő Philae leszállóegységről Forrás: ESA

A Philae ereszkedése mintegy 7 órán keresztül tart, a leszállás megtörténtéről az első jelzés 17:02-re érkezhet a Földre, jóllehet a jelzést egy 40 perces időablakban várják. Ekkor kezdődnek meg a leszállás felszíni műveletei, először is a Philae lehorgonyzása az üstökös magjához (erre a nagyon kis tömegű üstökösmag gyenge gravitációja miatt van szükség). Ha minden sikerül, elkezdődhet a mag felszínén (is) a tudományos munka.

A Rosetta nem sokat tétlenkedett

Magának a Rosettának az augusztusi érkezés óta a mag pontos feltérképezése és a leszállóhely kiválasztásához szükséges adatok szolgáltatása volt a legfontosabb feladata. Eközben a Nap felé közeledő üstökös magja kezdett éledezni, így sorra szóhoz jutottak a Rosetta tudományos műszerei is.

A kutatók látható és infravörös képalkotó spektrométerrel (VIRTIS) elkezdték feltérképezni az üstökös magjából kiáramló gázok kémiai összetételét. Október elején az üstökös „nyaki” részén kiáramló gáz mennyisége már elegendő volt a vizsgálatok megkezdéséhez. Nem meglepő módon elsőként a vízgőz és a szén-dioxid jelenlétét tudták megállapítani. Meglepő viszont, hogy a CO2 csak 4%-ot tesz ki a vízgőzhöz képest, holott például a NASA EPOXI űrszondája által megvizsgált üstökösnél ez az arány elérte a 20%-ot. E két összetevő jelenlétét már a Rosetta más műszerei is megerősítették. Megerősítették némi szén-monoxid jelenlétét is, sőt kiderült, hogy az üstökös anyagát további, kis mennyiségben előforduló molekulák „illatosítják”.

A legújabb felvételek egyike az üstökös magjáról: a képet a navigációs kamera november 4-én 31,8 km távolságból készített négy felvételéből állították össze (a mag legnagyobb kiterjedése mintegy 4 km, de ilyen távolságból még a navigációs kamera látómezejébe is csak részletekben fér bele). A nyaki részen jól látszik a gáz kiáramlása Forrás: ESA

A ROSINA (ionokat és semleges gázokat elemző) spektrométer mérései alapján szeptember közepéig a fentieken kívül az ammónia (NH3), a metán (CH4) és a metanol (CH3OH) molekuláit is kimutatták. Azóta újabb molekulákat is kimutattak, eszerint az üstököst körülvevő gázburokban a formaldehid (CH2O), a hidrogén-szulfid (H2S), a hidrogén-cianid (HCN), a kén-dioxid (SO2) és a szén-diszulfid (CS2) is előfordul. Jellegzetesen erős, és jobbára kellemetlen szagú gázokról van szó, bár ezek csak nyomokban fordulnak elő az említett két (három) fő összetevő mellett.

A COSIMA műszer (porgyűjtő, tömegspektrométer és optikai mikroszkóp együttese) apró, 1 négyzetcentiméteres fémlapocskákon gyűjti össze a kozmikus porszemcséket. A műszerrel már sikerült néhány, az üstökösből származó porszemcsét összeszedni (ezek néhányszor 10 mikrométer, azaz pár századmilliméter nagyságúak), és az egyiknek a kémiai összetételét is meghatározták: kimutatták benne a nátrium és a magnézium ionjainak jelenlétét.