Több mint egymillió éves kőeszközt találtak Törökországban

2014.12.29. 14:02

Egy Törökországban talált rendkívül régi kőszerszám kora alapján az emberősök előbb kelhettek át Ázsiából Európába, mint azt korábban hitték.

A kvarcból készült eszköz töredékét a nyugat-törökországi Gediz folyó ősi üledékrétegében találták. A tárgymaradványon egyértelműen olyan jegyeket fedeztek fel, amelyek azt bizonyították, hogy emberi kéz készítette pattintással. A kutatók korábban is fedeztek már fel a paleolitikum idejéből származó szerszámokat a térségben (legutóbb 2007-ben), azok készítésének idejét azonban nem sikerült egzakt módon meghatározni, így pontos képet sem kaphattak a Kis-Ázsiában tapasztalható emberi terjeszkedés idejéről.

Homo erectusForrás: Wikimedia commons

Az újonnan feltárt lelet korát nagy-pontosságú radioizotópos kormeghatározással és a folyóvízi üledék paleomágneses méréseivel állapították meg. Ebből kiderült, hogy az ősi szerszámot egy Homo erectus ejthette a földre valamikor 1.24-1.17 millió évvel ezelőtt. „A felfedezés fontos abból a szempontból, hogy feltérképezzük, mikor és milyen útvonalon özönlöttek be az emberősök Európába” – hangsúlyozta a felfedezés fontosságát Danielle Schreve, a Londoni Egyetem Földrajzi Tanszékének kutatója. Az eredményeket a Quaternary Science Reviews című szaklapban publikálták.