Gareth Lawson, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet biológusa számára a tengeri pillangók (Pteropoda) nagyon fontos lények. Úgy véli, hogy tanulmányozásukkal megérti az egyik legnagyobb problémát – a savasodást –, amely a világ óceánjait érinti. A kutató a Martha’s Vineyard sziget közelében tanulmányozta ezeket a különös, színpompás puhatestűeket.
„Nem nagyobb pár centiméternél, sokan csak akkorák, mint egy homokszem” – mondta Lawson. Létfontosságúak a világ változó óceánjainak megértésében, mert olyan vékony, gyakran átlátszó héjuk van, amely rendkívül érzékeny az óceán kémiai összetételének megváltozására. Amint a víz savasabbá válik, a tengeri pillangók héja feloldódik és az állat elpusztul.
Ez pedig messzemenő következménnyel járhat. Ezek a szemrevaló, finom kis élőlények nagy szerepet játszanak az óceáni táplálékláncban. Például bizonyos években az alaszkai rózsaszín lazac táplálékának felét a tengeri pillangók teszik ki.
„Mi történik a lazacokkal, ha a tengeri pillangók eltűnnek” – teszi fel a kérdést Lawson. „Erre egyelőre nincs válasz.”
Lawson munkája a Nemzeti Tudományos Alap (National Science Fundation) öt éve elkezdett vizsgálatainak része, amelyek célja az óceáni savasodás jobb megértése.
David Garrison, az alap óceántudományokkal foglalkozó részlegének programigazgatója elmondta, hogy a savasodási mérték változása olyan mértékben hathat az óceáni élőlényekre, amit felbecsülni sem tudunk. Az alap eddig nagyjából évi 12 millió dollárt költött az óceán savasodásának tanulmányozásra.
Vizsgálták többek között az óceánok változó kémiai összetételének hatását a korallszirtekre, valamint a part mentén és a nyílt vízben élő mikrobiális közösségek eltéréseit.
A fenti képhez hasonló gyönyörű fotók megcsodálhatók az Expedition Aquatilis Facebook oldalán.