Délkelet-ázsiai rájaszörny

stingray
Valószínű,hogy eddig ez a legnagyobb ismert folyami rája
Vágólapra másolva!
A több mint 4 méter hosszú édesvízi ráját Thaiföldön találták – legalább egy méterrel veri a korábbi csúcstartó mekongi óriásharcsát.
Vágólapra másolva!

4 méteres óriásrája

Újabb Guinness-rekord született: az ABC-nek készülő ismeretterjesztő sorozat stábja Thaiföldön hatalmas ráját fogott ki, amely valószínűleg a legnagyobb édesvízi porcos hal (Chondríchtyes) amivel valaha találkoztunk.

Valószínű,hogy eddig ez a legnagyobb ismert folyami rája Forrás: AOL/BNPS

Az óriás 4 méter hosszúnak és 2,5 méter szélesnek bizonyult. A korábbi csúcstartó, egy mekongi óriásharcsa, „csupán” 3 méteres volt.

A Mekong és vízgyűjtője hatalmas édesvízi halak élőhelye Forrás: Wikimedia Commons

A folyamirája-félék családjához (Potamotrygonidae) tartozó 24 faj elsősorban az Amazonas vízgyűjtő területén, illetve a délkelet-ázsiai Mekong és mellékfolyói vizében honos.

Több órás szenvedés

Az óriásráját Jeff Corwin amerikai tévés személyiség és környezetvédő stábja kapta el – nagy méretei miatt több órán keresztül kellett fárasztaniuk a hatalmas ráját, hogy végre ketrecbe zárhassák.

Persze nem maradt sokáig fogságban – miután alaposan megvizsgálták, visszaeresztették a folyóba.

Állapotos rájamama

A 360 kilós óriásrájáról ráadásul megállapították, hogy vemhes – ez pedig nagyon jót jelent a faj fennmaradása szempontjából. „A nagyobb egyedek általában nőstények és nem ritkán vemhesek, mint ahogy ez a példány is annak bizonyult” – magyarázta a Daily Mailnek Rick Humphries angol halászati szakértő, akinek az útmutatásával fogták be az óriási ráját.

A hatalmas rája 4 méter hosszúnak, és 2,5 méter szélesnek bizonyult Forrás: AOL/BNPS

„Ez a rája jól példázza, hogy a populáció egészséges és szép ütemben növekszik”- fűzte hozzá a szakember. A thaiföldi trópusi folyókban más óriások is élnek; az eddigi legnagyobb édesvízi harcsát ugyaninnen, a Mae Klong folyóból halászták ki 2009-ben. A harcsaszörny 260 kilót nyomott.

Veszélyeztetett állatok

Az édesvízi ráják az IUCN vörös listáján a veszélyeztetett fajok közt szerepelnek, ezért mindenképpen pozitívum, hogy egy tökéletesen egészséges, ráadásul vemhes példányra bukkantak a természetvédők. Az ázsiai folyami ráják főként Indokína és Borneó folyóiban élnek.

A délkelet-ázsiai folyami ráják legfontosabb élőhelye a Mekong és mellékfolyói Forrás: Wikimedia Commons

Korábban Dél- és Délkelet-Ázsia más édesvizes élőhelyein is előfordultak. A védekezéshez használt legfontosabb fegyverük a farkukon található mérges tüskenyúlvány, amely akár halálos mennyiségű mérget is a támadó testébe injektálhat.