Világító felhők ragyogták be az esti égboltot

világító felhők
Éjszakai világító felhők, az előtérben a Győr-Moson-Sopron megyei Mihályi község
Vágólapra másolva!
Páratlanul szép világító felhőzet borította az északi égboltot június 28-án, vasárnap késő este. A neonkékes, hullámzó tengerre emlékeztető fellegeket Pintér András fotóin csodálhatjuk meg.
Vágólapra másolva!

A Győr-Moson-Sopron megyei Vadosfáról fotózott képeken látható kékes fényben ragyogó felhőket azért nevezik éjszakai világító felhőknek (NLC), mert vagy a késő esti órákban, vagy kora hajnalban jelennek meg – akkor, amikor minden másfajta felhőzet még sötét sziluettet alkot a világosodó horizont előtt. A cikkben szereplő fotók este fél tíz után készültek.

Bár alaktani szempontból hagyományos felhőknek tűnnek, nem a troposzférában, hanem a sztratoszféránál is magasabb mezoszférában keletkeznek.

Éjszakai világító felhők, az előtérben a Győr-Moson-Sopron megyei Mihályi község Forrás: Pintér András

Halovány fénylésük csak akkor látható, amikor a Nap már elég mélyen - -6° és -16° között - van a látóhatár alatt, hogy a hagyományos felhőket ne világítsa meg, de az 50-90 kilométer magasan lévő, apró jégkristályokból álló fellegek még kapnak napfényt. Gyakoriságuk jellegzetes évszakos eloszlást mutat, nyaranta Magyarországról is sokszor meg lehet figyelni a jelenséget.

Forrás: Pintér András

Az optikai jelenség kialakulásáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat. További képek és animációk a Sopronmet weboldalán érhetők el.