Megjósolható, mikor tör ki a szupervulkán

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók szerint előre megjósolható, hogy mikor fog kitörni a Yellowstone szupervulkán – ha ez megtörténik, egész Észak-Amerika vulkáni hamufelhőbe borul, és a bolygó klímája is megváltozik.
Vágólapra másolva!

Az Arizonai Egyetem kutatói úgy gondolják, ígéretes módszert sikerült kifejleszteniük a Yellowstone szupervulkán következő kitörésének előrejelzésére – bár szerencsére a katasztrófától egyelőre nem kell tartanunk.

A tudósok 99,9%-ig biztosak abban, hogy a vulkán a 21. században nyugodt marad.

A kristályosodott magmát kell vizsgálni

Az egyetem kutatói a Geology tudományos folyóirat hasábjain ismertették elképzeléseiket:

a titok a kristályosodott magma tanulmányozásába rejlik.

Ez a kőzetanyag, amely a kitörések terméke, és amely több ezer év alatt kristályosodik ki, olyan, mint a fa évgyűrűje, amelyből megállapítható, hogy mikor és milyen gyorsan történt az előző kitörés.

Gejzír a Yellowstone nemzeti parkban Forrás: AFP/Charles Mahaux

Sokáig szunnyadt az előző kitörés előtt

Christy Till, a tanulmány egyik szerzője az International Business Timesnak elmondta, hogy a vulkán a legutolsó kitörése előtt sokáig szunnyadt.

- nyilatkozta a szakember.

Speciális műszerek segítik a kutatókat

A kristályosodott magma segítségével a vulkanológusok képesek megbecsülni, hogy mennyi idő telik el az anyag újrahevülése és a kitörés között. A visszaszámlálás akkor kezdődik el, amikor a mélyben megmozdul a magma. Ezt a kutatók speciális műszerek segítségével érzékelik, akár a földrengések esetében az előrengéseket.

Három nagyobb kitörés

A Yellowstone szupervulkán az elmúlt 2,1 millió évben három számottevően nagy kitörést produkált, ezek között azonban több kisebb vulkáni aktivitás nyomát is felfedezték – a legutóbbi nagy katasztrófa óta például összesen huszonhármat.

A jelentős kitörések közül az utolsó mintegy 640 ezer éve történt,

de bizonyos, hogy a következő katasztrofális hatású kitörés nem ebben az évszázadban fog bekövetkezni.

A Yellowstone Nemzeti Park egyik hőforrása Forrás: AFP/Mark Ralston

Hasonló lehet a forgatókönyv most is

„Milyen gyorsan tud a magma újra felforrósodni, és kitörést gerjeszteni? Az eredményeink azt mutatják, hogy a Yellowstone legutóbbi vulkanikus ciklusa során egy 220 ezer éves csendes periódus után tíz hónap telt el a magmakristályok felhevülése és a kitörés között” – mondta el Till. „Egy hasonlóan gyors melegedés 70 ezer éves csendes időszakot szakítana félbe, és valószínűleg ugyanilyen időskálán mozogna.”