Villámtempóban élesedik a holdverseny

moon express, google xprize
Fantáziarajz a Moon Expressről
Vágólapra másolva!
Ticket to the Moon #2 - élesedik a verseny, már a második hivatalos indítási szerződés is megvan a Google Lunar XPRIZE holdversenyében. Az amerikai MoonExpress csapatának holdszondája 2017 második felében indulhat égi kísérőnkhöz. 
Vágólapra másolva!

Alig két hónappal a Google Lunar XPRIZE izraeli csapata után tegnap a Moon Express is bejelentette, hogy az XPRIZE Alapítvány által igazolt indítási szerződéssel rendelkezik. Az amerikai csapat MX-1E nevű holdszondájával egyszerre három indítást is tervez a Rocket Lab Electron rakétájával a Hold felé.

Fantáziarajz a Moon Expressről Forrás: Google XPRIZE

Már legalább két expedíció indul a Holdra

A Moon Express még október 1-én közölte, hogy 3 indításra kötött szerződést a Rocket Lab fejlesztés alatt álló Electron rakétarendszerére. Ezt december 8-án az XPRIZE Alapítvány hivatalosan is megerősítette, így már

legalább két magán-holdexpedíció indulása várható

2017-ben. A GLXP izraeli csapata, a SpaceIL, október 7-én jeruzsálemi sajtótájékoztatóján, Rivlin izraeli elnök jelenlétében jelentette be, hogy holdszondájuk 2017 második felében egy Falcon 9-es fedélzetén indul el a tervek szerint a Hold felé.

Ketyeg az óra

A Google Lunar XPRIZE órája 2017. december 31-ig ketyeg, addig kell sikeresen végrehajtani a kiírás szerinti feladatokat: az égi kísérőnkre eljuttatott robotnak legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre.

A hazai holdjárónk, a Puli ügyesen veszi az akadályokat az innsbrucki sziklagleccseren is Forrás: Puli Space Tech

A 2017-es határidő feltétele volt, hogy legalább egy csapatnak le kell tenni az asztalra egy rakétaindítási szerződést ("launch contract") 2015. december 31-ig, ezt most a SpaceIL után a Moon Express is teljesítette.

Komolyodik a verseny

“Nagyon büszkék vagyunk, hogy hivatalosan is megerősíthetjük a Moon Express csapatának indítási szerződését” – mondta el Bob Weiss, az XPRIZE elnökhelyettese. – "Az, hogy több csapat is ténylegesen megkísérli eljuttatni szondáját a Holdra, bizonyítja, hogy igazi versenyről van szó. A hitelesített indítási szerződésekre a csapatoknak azért is szüksége van, hogy megmutassák, meg akarják nyerni a GLXP Nagydíját. A Moon Express eredménye az XPRIZE alapítványt is közelebb vitte a Holdhoz."

Minden csapatnak, aki benn akar maradni a versenyben - így a verseny egyetlen magyar résztvevőjének, a Pulinak is -

2016. december 31-ig kell bemutatnia saját indítási szerződését.

A Puli is a célvonal közelében

"Szívből gratulálunk a Moon Express csapatának! Teljesítményük egyértelműen mutatja, hogy a GLXP csapatai már a célegyenesre fordultak, a Hold kézzelfogható közelségbe került magán-űrexpedíciók számára is" – mondta el dr. Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője.

Dr. Pacher Tibor, a Puli atyja egy tokiói rendezvényen beszél a holdjáróról Forrás: Puli Space Tech

"Mi amerikai és német partnereinkkel együtt minden erőnkkel dolgozunk a Puli Holdra jutásának biztosításán, és bízom benne, hogy hamarosan izgalmas hírekkel tudunk ezzel kapcsolatban jelentkezni. A Puli a magyarok összefogásával meg tudja mutatni, hogy egy kis ország is, mint hazánk, képes ott lenni a világ innovációs élmezőnyében. Széchenyi szavaival élve: egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Ahhoz azonban, hogy Magyarország negyedik nemzetként eszközt juttasson a Holdra, a Puli önereje nem elég, emellett feltétlen szükségünk van a magánemberek, cégek és az állam szerepvállalására, anyagi támogatására is."