Egyedülálló, de az orvosok szerint nem teljesen veszélytelen módját választhatják hamarosan a berúgásnak a londoniak. Belélegezhető koktélok közt sétálhatnak majd az érdeklődők.

A londoni Borough Market Alcoholic Architecture (Alkoholos Építészet) nevű installációján

belélegezhető koktélfelhőben sétálva szívhatja magába az alkoholt a bárba járó közönség.

Az eseményt a pár éve már hasonló módon működő Bompas & Parr „élelmiszer-művészeti stúdió” harangozta be, hangsúlyozva a magával ragadó ízélményt”.

Alkoholpárologtatás

Első pillantásra ez az alkoholos ködfelhő erőteljesen hasonlít az Egyesült Államokban hódító veszélyes divatszenvedélyre, az alkoholpárologtatásra, amikor valamilyen párologtató vagy porlasztó eszközzel oszlatják apró cseppekre az alkoholt és úgy szívják be azt.

Az Alcoholic Architecture installáció plakátjaForrás: Bompas & Parr

Az orvosok azonban rámutatnak egy lényeges különbségre. Szerintük az angolok által alkalmazott technika jóval szabályozottabb alkoholbevitelt tesz lehetővé, ha a résztvevők betartják az alkoholpárában biztonságosan tölthető időt.

Nagyobb a fertőzés- és a mérgezésveszély

Az alkoholgőz belélegzését egyébként a kalóriabevitelre figyelő fogyasztók találták ki, mert úgy gondolták, hogy ez „egészségesebb” módja a becsípésnek. Az amerikai orvosok azonban – az ittasság káros hatásait leszámítva – azt tapasztalták, hogy az alkoholbelégzés kiszárítja a szájüreget és az orrnyálkahártyát, ami sokkal fogékonyabbá teszi az így „iszogatókat” a különféle fertőzésekre. Az alkohol belégzése ivás helyett fokozza az alkoholmérgezés kockázatát is.

Az Alcoholic Architecture nagy teljesítményű párásítókat használ a levegő egy rész alkohollal és három rész keverő anyaggal való telítésére. Míg az elpárologtatott alkohol a tüdőből közvetlenül az agyba jut, a Bompas & Parr módszere a tüdőn és a szemgolyókon keresztül át teszi lehetővé az alkohol bejutását a véráramba.

50 perc egy adag ital

A légzéskutatók kimutatták, hogy

50 percnyi ilyen kitettség felel meg egy adag folyékony ital elfogyasztásának.

A vendégeknek esőkabátszerű védőöltözéket kell viselniük, hogy elkerüljék a túlzott alkoholbejutást.

Ez csak egy hagyományos Margarita koktélForrás: Wikimedia Commons

A várva várt installációt július 31-étől előreláthatóan 2016 elejéig látogathatják a 18 éven felüli személyek.