Tengeri csillagokat gyilkoló robotot fejlesztettek ki

Cotsbot
Cotsbot
Vágólapra másolva!
Autonóm, tengeri csillagokat gyilkoló robotot fejlesztettek ki ausztrál kutatók. Az eszközt hamarosan a Nagy-korallzátonynál vethetik be.
Vágólapra másolva!

Természetesen az eszközzel nem az összes tengeri csillagot akarják eltüntetni az óceánból, csupán egyetlen faj a célpontjuk. A töviskoronás tengericsillag (Acanthaster planci) nagy károkat képes okozni a korallszirteken, mivel a korallok legnagyobb természetes ellensége. Tömeges elszaporodásával egész szirteket tehet tönkre.

Cotsbot

Ennek megakadályozására fejlesztették ki a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói a Cotsbot nevű robotot – olvasható a BBC-n. Az eszközt arra tervezték, hogy megkeresse a célpontnak számító tengeri csillagot és halálos mérget fecskendezzen a kártevő testébe.

Töviskoronás tengeri csillag Forrás:Wikimedia Commons/ Jon Hanson

Miután a töviskoronás tengericsillagok zömét elpusztította, a kevés túlélőt az emberi búvárok már könnyedén elkaphatnák.

Az első terepi kísérletek már javában zajlanak, ennek keretében a robot navigációs rendszerét tesztelik. Az eszköz első bevetése szeptember végén kezdődik a Nagy-korallzátonynál, ekkor fogják először kipróbálni a robot speciális, töviskoronás tengericsillagot felismerő rendszerét (COTS).

Cotsbot Forrás: Queensland University of Technology

A tengeralatti járművet több ezer kép és videofelvétel segítségével „tanították meg” a töviskoronás tengericsillagok felismerésére. Ha a robot elbizonytalanodik, akkor felvételt készít a gyanúsnak tűnő élőlényről és elküldi a kutatóknak elemzésre, akik ezt követően továbbítják az új információkat a robotnak.

A Cotsbot várhatóan decemberben kezdheti meg teljesen önálló működését.