Egymillió éves stegodonagyarra bukkanhattak

stegodon
A szóban forgó agyar
Vágólapra másolva!
Egy pakisztáni kutatócsoport 1,1 millió éves stegodonagyarat talált Pandzsáb tartományban, ez valószínűleg új információkkal gazdagítja az emlős fejlődéstörténetéről szóló ismereteket.
Vágólapra másolva!

A stegodonok a modern elefánt távoli rokonai, a tudomány jelenlegi állása szerint a 11 millió évvel ezelőtti időszaktól a késő pleisztocén korig - 11700 évvel ezelőtt befejeződött utolsó jégkorszakig - éltek a Földön.

Az agyar 2,4 méter hosszú, átmérője húsz centiméter, ezzel a legnagyobb példány, amelyet valaha Pakisztánban találtak - közölte a csapat.

További vizsgálatokra van szükség

A Pandzsábi Egyetem zoológiai tanszékének kutatói a Dzshelum körzethez tartozó Padri közelében találták az értékes leletet - mondta Hurram Sahzad, az egyetem szóvivője.

A vizsgálatot vezető Muhammad Ahtar szerint a felfedezés bővíti a tudománynak a stegodonok fejlődéséről megszerzett tudását, különösen ebben a régióban. "Arra is rávilágít, milyen volt környezet az állat életének idején" - tette hozzá a kutató.

A szóban forgó agyar Forrás: AFP/University Of Punjab

Az ausztráliai Wollongong Egyetem paleontológusa, Gerrit Van Den Bergh szerint egy teljes agyar igazán különleges és ritka lelet.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy szükség van még további vizsgálatokra, köztük pontos kormeghatározásra is.

Ahtar elmondása szerint az agyar hozzávetőleges korát uránt és ólmot alkalmazó radioaktív technológiával állapították meg.

Afrikából származtak

A stegodonok a szakértők szerint Afrikából származtak, de gyorsan elterjedtek Ázsiában, ahol a legtöbb maradványt találták. Mintegy 1,2 millió évvel ezelőtt még virágkorukat élték a Földön a stegodonok. Többnyire ázsiai állatokról van szó, de távolabb is találtak maradványokat. Nemrég például Görögországban bukkantak zápfogtöredékre - mondta Van Den Bergh.

Stegodonok élethű másai Forrás: Wikimedia Commons

Hozzátette, a faj kihalása egybeesik a modern ember megjelenésével, bár nehéz megállapítani, hogy vadászott-e az ember stegodonokra.