Titkos bázis lapul a nevadai sivatagban

titkos bázis
A Google Earth felvétele a 6-os körzetről
Vágólapra másolva!
Egy titokzatos, egy mérföld (1,6 kilométer) hosszú leszállópálya van a nevadai sivatagban, pontos céljáról azonban keveset tudni. Biztonsági szakértők szerint egy titkos drónflotta érzékelőit akarják a bázison tesztelni. 
Vágólapra másolva!

Az aszfaltozott leszállópálya – amelyet a Las Vegas Review-Journal szúrt ki – a 6-os körzet területén található, alig 19 kilométerre a híres 51-es körzettől.

Utóbbi az összeesküvés elméletek hívei szerint titkos katonai repülőgépek vagy földönkívüli technológia tesztelésének helyszínéül szolgál. Ahogy a Google Earth felvételén is látszik, a 6-os körzet bázisának egyik végében csoportosulnak a hangárok, és a területtől kerítés tartja távol a „hívatlan látogatókat”.

A Google Earth felvétele a 6-os körzetről Forrás: Google Earth

Bár a 6-os körzetről nagyon keveset tudni, a térségben található Yucca Airstrip repülőteret az amerikai Védelmi Minisztérium és a Belbiztonsági Minisztérium közösen használja. Hogy pontosan mire, arról senki sem akar nyilatkozni.

– mondta az amerikai lapnak Darwin Morgan, az USA Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatalának szóvivője, a további kérdések elől viszont kitért.

Drónokat tesztelnének?

A kormányzati szervek nem szeretnének részleteket elárulni a bázis pontos szerepéről, néhány részlet viszont kiszivárgott, olvasható a Live Science tudományos portálon. Egy, a Yucca-hegységbe tervezett nukleáris hulladéktároló biztonságosságáról értekező 7500 oldalas könyv úgy hivatkozik a 6-os körzetre, mint „légi műveleti területre”.

Utóbbi magában foglalja a repülőgépvázak, a szenzorok és a fedélzeti számítógépek kipróbálását, de nem korlátozódik kizárólag ezekre. Egy kisebb, ember által vezetett légi jármű a pilóta nélküli repülőgépeket követi nyomon” – írják egy 2008-as dokumentumban, ami egy amerikai kormányzattal kapcsolatban álló céghez, a Bechtel SAIC-hoz köthető. A vállalat 9,6 millió dollárból (átszámítva körülbelül 2 milliárd 700 millió forintból) építette a leszállópályát.

A bázis feletti légtér szigorú ellenőrzés alatt áll, ami megakadályozza, hogy idegen repülőgépek vagy műholdak részletes felvételeket készítsenek a leszállópályáról és környékéről.

MQ-9 Reaper Forrás: Wikimedia Commons

A hangárok méretéből ítélve a támaszpont nagyjából 15 darab MQ-9 Reaper típusú felderítő drónt képes elszállásolni, nyilatkozta egy biztonságtechnikai elemző, Tim Brown a Las Vegas Review-Journal lapnak. A szakértő szerint ez abból is látszik, hogy a kifutópálya túl rövid ahhoz, hogy vadászgépek vagy bombázók használják. Brown úgy véli, hogy a nevadai sivatag e részén jól lehet szimulálni a líbiai viszonyokat, így a légi eszközöket vagy az al-Káida vagy az Iszlám Állam ellen vetnék be. „Vélhetően a drónokra szerelt újfajta kamerarendszereket akarják ott tesztelni” – foglalta össze a szakértő a lapnak.