Lassan egy éve kering a föld körül a rejtélyes űrhajó

x-37b
Vágólapra másolva!
Lassan egy éve kering föld körüli pályán az amerikai hadsereg X-37B nevű űrrepülője, amely küldetéséről azóta is csak nagyon keveset tudni.
Vágólapra másolva!

Az X-37B egy robot-űrrepülőgép, embert nem szállít. Három misszión már túl van, legújabb küldetése 2015. május 20-án kezdődött meg, ekkor bocsátották fel egy Atlas-V hordozórakétával. A mostani bevetés az OTV-4 (Orbital Test Vehicle-4, vagyis keringő próbaeszköz) nevet viseli, és akárcsak az előző küldetésekről, erről is vajmi keveset lehet tudni.

– mondta Annmarie Annicelli, az amerikai légierő szóvivője a Space.com csillagászati portálnak az X-37B tevékenységéről. Egyebet azonban nem árult el.

Mint egy „miniűrsikló”

A korábbi X38 jelű űrrepülőgép fejlesztése során a NASA pénze elfogyott, és a munkát katonai vonalon folytatták - így született meg az X-37B. A gépet a Boeing óriásvállalat Phantom Works üzemében gyártották, írta korábban az Origo.

Az X-37B leginkább a NASA – azóta leállított – űrsikló programjának „miniatürizált” változatára emlékeztet. Az űrrepülőgép 8,8 méter hosszú és 2,9 méter magas, szárnyfesztávja nagyjából 4,6 méter. Mindössze 5 tonnát nyom.

X-37B Forrás: AFP/Ho

Ezek a paraméterek valóban eltörpülnek az űrsiklók 37 méteres hossza és 24 méteres szárnyfesztávja mellett. Raktere nem túl nagy, az X-37B nagyjából akkora hasznos terhet képes szállítani, mint egy kisteherautó. Az űreszköz számára napelemek, valamint lítiumion-akkumulátorok biztosítják a működéshez szükséges energiát.

A hadsereg szerint csak tesztelnek

Az X-37B-flotta jelen pillanatban két újrahasznosítható űrrepülőgépet tesz ki. Az OTV-4 küldetés a fiatalabb X-37B gép második repülése. Azt, hogy mit szállít, vagy milyen specifikus feladatokat lát el, nem tudni, minden információ szigorúan titkosított. Ez persze táptalajként szolgál a különböző összeesküvés-elméletek számára, amelyek azt gyanítják, valamilyen fegyvert fejleszthetnek a hadsereg „boszorkánykonyháján”. A légierő ezeket a teóriákat igyekszik hevesen cáfolni, állításuk szerint mindössze olyan újrahasznosítható űrjárművek teszteléséről van szó, amiket majd hosszú távú űrutazások során akarnak bevetni.

Az előző három OTV küldetés sikerrel zárult, az űrjárművek összesen 1367 napot töltöttek föld körüli pályán.

Egyelőre nem tudni, az OTV-4 misszió mikor zárul le, vagy hogy hol fog landolni az űrhajó. A portál szerint elképzelhető, hogy a NASA Kennedy Űrközpontjának egyik hangárja fog az X-37B „otthonául” szolgálni, ha visszatér 2016-ban a Földre. Természetesen az sem lehetetlen, hogy a korábbi küldetésekhez hasonlóan most is a Vandenberg légitámaszpont fogja fogadni az űrhajót.