Végre kifolyik az összes sampon a palackból

sampon
Így siklik le a folyékony szappan a kezelt polipropilén felületen
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók olyan különleges felületet dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a samponok és más sűrű detergens folyadékok tökéletes kifolyását a műanyag palackokból.
Vágólapra másolva!

Biztos sok embert bosszant, hogy a samponos vagy a folyékony szappanos palackban a használat végén mindig marad egy adag tisztítószer, amit vagy kidob, vagy megpróbál vízzel hígítva kiszedni.

Az Ohiói Állami Egyetem mérnökei megtalálták a módját, hogy olyan tökéletes felületet hozzanak létre a műanyag palackok belsejében, amelyen a szappan akadálytalanul végigcsorog. A szabadalmaztatott eljárást a Philosophical Transactions of the Royal Society A folyóiratban tették közzé

A technika magába foglalja a műanyag palack bélelését Y alakú struktúrákkal, amelyek apró légzsebek felett csúsztatják a szappant, amely így valójában sosem érinti a palack belsejét. Az Y szerkezeteket szilícium-dioxidból vagy kvarcból készült sokkal kisebb nanorészecskékből építik fel, amelyhez további kezelés után nem tapad a szappan.

A két mérnök, Bharat Bhushan és Philip Brown sokat dolgozott a probléma megoldásán. Végül azonban az általuk talált megoldás egyszerűbb és olcsóbb, mint a másutt fejlesztés alatt álló alternatívák.

Ráadásul alkalmazható az élelmiszerek és háztartási anyagok csomagolására leggyakrabban alkalmazott műanyagnál, a polipropilénnél is.

Így siklik le a folyékony szappan a kezelt polipropilén felületen Forrás: Philip S. Brown, The Ohio State University

A találmány nemcsak a felhasználók, hanem az újrahasznosítók dolgát is megkönnyíti. A műanyag palackokban maradt samponmaradékot ugyanis ki kell mosni a műanyag újrahasznosítása előtt, és erre kevés fogyasztó veszi a fáradságot.