Megjött az első kép a Juno űrszondától

Juno, Jupiter
Vágólapra másolva!
Megérkezett az első kép a Földre a Juno űrszondától, amelyen látszik a Jupiter Nagy Vörös Foltja, valamint három holdja, az Ió, az Európé és a Ganümédész is.
Vágólapra másolva!

A Juno űrszonda július 4-én érkezett meg a Jupiterhez, de a gázóriás extrém sugárzása miatt kameráit egészen eddig lefedve tartotta, nehogy valami bajuk essen. A NASA kutatóihoz július 10-én érkezett be az első kép a bolygóról, amely kicsit távolibb, mint amire számíthattunk, köszönhetően a szonda ellipszis alakú pályájának.

Ezt látja most a Juno a Jupiterből (4,3 millió kilométer távolságból). A holdak balról jobbra: Ió, Európé, Ganümédész Forrás: NASA / Juno

A Junónak elég furcsa mozgása lesz az elkövetkezendő 18 hónapban: nem teljesen a bolygó mentén halad majd ugyanis, hanem az északi és déli sarkok felett elhaladva egyszer csak kilökődik, és messzebbre portyázik, mint a bolygó egyik holdja, a Kallisztó.

Magyar idő szerint július 4-én, reggeli 5.56-kor sikerült az, amit a NASA évek óta készített elő a New Frontiers program keretein belül. A Juno még 2011-ben indult el a Jupiter felé, így majdnem öt éve robog a világűrben, hogy beteljesítse küldetését. A tervek szerint 18 hónapig marad majd a bolygó körül, hogy

minden eddiginél részletesebben tanulmányozza a Naprendszer legnagyobb planétáját.

Egy különleges poláris pályáról menetrendszerűen mindössze 5000 kilométeres távolságra közelíti majd meg a Jupiter felhőrétegeit.

Így fest a Juno pályája Forrás: NASA

A Juno 2011. augusztus 5-én indult a Földről (ekkor a Föld–Jupiter-távolság 716 millió kilométer volt), küldetése pedig 2018. február 20-ig tart majd a tervek szerint. A szonda rengeteg mindenben elsőséget élvez: ez az első napelemes jármű, ami eljut a Jupiterig, ez megy a legközelebb a bolygó felhőrétegéhez, és ez lesz a leggyorsabb bolygó körüli pályára álló űrszerkezet a maga 57,9 kilométer per másodperces sebességével.