Belepillant a vulkánok belsejébe a magyar műszer

Atacama, Chile, Ojos del Salado
A vulkán messziről
Vágólapra másolva!
Vulkánok belsejét "röntgenező" hordozható műszert fejlesztettek magyar és japán tudósok, a készülék segíthet előre jelezni a földrengéseket.
Vágólapra másolva!

A technológia a müon nevű, elektromos töltéssel rendelkező szubatomi részecskék felderítésén alapul, és az átlátszatlan tárgyak belsejének megismerésére tervezték. Használják már régészek is, és a természeti katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű reaktorainak vizsgálatakor is igénybe vették.

A Tokiói Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjának tudósai fejlesztette műszer azonban sokkal kisebb, könnyebb és olcsóbb, mint a jelenleg rendelkezésre állók - mondta el az EFE hírügynökségnek Tanaka Hirojuki, a projekt japán vezetője.

Forrás: Brigitte Djajasasmita

A prototípus, amelyen a japán és a magyar tudósok még dolgoznak, csak 10 kilogrammos, és belefér egy kézitáskába, míg a jelenleg rendelkezésre álló hasonló eszközök súlya egy tonnánál is több, áruk eléri a 100 millió jent (278 millió forint).

A müonokat érzékelő hártyával felszerelt műszer sokféle változatát próbálták ki a kutatók, akiknek először sikerült röntgenképhez hasonló pillanatfelvételeket, sőt videót is készíteni egy tűzhányó belsejében - mondta el Tanaka.