Végre megtudhatjuk, igazi volt-e a holdra szállás

Audi Lunar Quattro, PT Scientists
A PT Scientists rovere így fog festeni
Vágólapra másolva!
Most végre egyszer és mindenkorra kiderülhet, tényleg jártunk-e a Holdon - az összeesküvés-elméletek rajongói örülhetnek, hiszen a Google Lunar XPrize versenyének résztvevője, a német PT Scientists most írta alá indítási szerződését a Holdra, egyik célja pedig az, hogy az Apollo-17 által a felszínen hagyott holdjáróról fotókat készítsen.
Vágólapra másolva!

Az összeesküvés-elméletek rajongói most örülhetnek (vagy búsulhatnak, attól függ, melyik oldalról nézzük): a Google XPrize Holdra induló versenyének egyik jelentkezője már alá is írta az indítási szerződését, és céljai között szerepel, hogy az Apollo-17 által otthagyott holdjárót lencsevégre kapja. Így végre egyszer s mindenkorra eldőlhet a dilemma: tényleg jártunk-e a Holdon, vagy a NASA csak megrendezte az egészet.

A PT Scientists rovere így fog festeni Forrás: Audi Lunar Quattro

Indulás a Holdra

A PT Scientists (Part-Time Scientists) nevű formáció eleinte hobbitudósokkal indult, most már azonban 12 alkalmazottat foglalkoztató céggé vált. Most írták alá az indítási szerződést az államokbeli Spaceflight Industries-zal, amely vállalta, hogy - valószínűleg egy Falcon-9-es rakéta segítségével - feljuttatja őket a Holdra.

Így a német csapat az egyik legesélyesebb arra, hogy teljesítse a Google Lunar XPrize versenyének feltételeit: holdjárójának legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre. Az első csapat, amelynek ez sikerül,

elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második csapat pedig ötmillió dollárt kap.

Paparazzifotó a roverről

A PT Scientists ezeken kívül még arra is vállalkozik, hogy fotót készítsen az Apollo-17 által otthagyott roverről, valamint a Hold környezeti változásait is vizsgálni fogja egy kutatóműszer segítségével. A másik nagyobb része a projektnek a Wikipedia feljuttatása kísérőnkre - persze nem az egészet viszik majd, hanem egy 20 gigabájtos sűrített verziót a legfontosabb szócikkekkel. Nem nehéz kitalálni, hogy azért, mert a Wikipedia is a támogatók között van, ahogy a nagyágyú Audi is. A két cég befektetése segítségével sikerült eljutni odáig, hogy 2017-es indítási szerződés szülessen.

Lesifotó készül majd az Apollo holdjáróról Forrás: PT Scientists

Ha minden jól megy, a PT Scientists rovere kétszáz méternyire meg tudja közelíteni az Apollo holdjárót, így megfelelő minőségű képet is tud majd róla készíteni. Így végre pont kerülhet a történet végére, és mindenki megnyugodhat, hogy valóban jártunk a Holdon.