Hatalmas pók terpeszkedik a Plutón

2016.04.08. 11:35

Újabb kép érkezett a távoli Plutóról. A New Horizons űrszonda felvételén egy hatalmas „vöröses pók” látható az égitest felszínén.

A fehér nyilak mutatják a hat kiterjedt törésvonalat, amelyek egy centrális régióban találkoznak. A leghosszabbak északi és déli irányba terpeszkednek, közülük a legtekintélyesebb a Sleipnir Fossa, amely több mint 580 kilométer hosszú. A „pók lábai” vöröses színűek, ez annak köszönhető, hogy a Pluto mélyebb rétegeiből pirosas lerakódások kerültek felszínre. 

A Pluto pókjának „lábai” több száz kilométeresek lehetnek, a déli törések lenyúlnak egészen a Tartarus Dorsa nevű régióigForrás: NASA/JHUAPL/SwRI

A „pókformájú” törések a tudósok szerint azért keletkeztek, mert a vonalak összefutásának helyén a kéregben jelentős tektonikus feszültség halmozódik fel – valószínűleg a felszín alól feltörő anyag miatt. Oliver White, a NASA egyik geológusa elmondta, hogy hasonló mintázatot még nem láttak a külső naprendszer egyetlen objektumán sem, ami ismét csak rávilágít a Pluto különlegességére. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK