Hosszú szunnyadás után látványos ébredés: ismét zajlik az Etna-show

Etna
A füstölgő Etna látképe
Vágólapra másolva!
Látványos láva-szökőkutakkal, az éjszakát beragyogó tűzijátékkal és hamufelhő-pöfékeléssel ébredt fel több mint fél évig tartó szunyókálás után a „szicíliai hölgy", az Etna.
Vágólapra másolva!

Hajmeresztő hírek a kevéssé szakmai médiában

Ha az Etna kitör, rögtön a hírek középpontjába kerül. Valóban, a robbanásos kitörések rendkívül látványosak, és ilyenkor özönlenek a szebbnél szebb felvételek a feléledt tűzhányóról. Persze van olyan médiahír, ami "fake media news", azaz az inkább a feltűnésre, meghökkentésre törekvő, fals hírszolgáltatást követve

a valóságtól messze elrugaszkodva, minden alapot nélkülöző módon számol be a vulkáni eseményről.

Látványos lávaszökőkút az Etna jelenleg is zajló kitörésén. További képekért kattintson! Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Vincenzo Barbagallo

Az angol nyelvű Express hírportál valószínűleg már most megkaphatja az év legmeghökkentőbb fals tájékoztatási díját, hiszen a vulkáni működést övező pánikról és még Bukarestet is veszélyeztető hamuhullásról vizionál. Valójában a jelenlegi vulkánkitörés egyelőre békés módon és szemet csalogatóan zajlik.

Bár készültségbe helyezték a légiforgalmi irányítást, azonban még nincs szó a cataniai reptér lezárásáról. Tudni kell azonban, hogy a kitörés jellege bármikor erősödhet, és ebben az esetben előfordulhat légtérzár, a fals hírekkel ellentétben azonban Bukarest továbbra is biztonságban lesz.

Új salakkúp épül, ami megnövelheti a hegy magasságát

Az Etna jó nyolc hónap szunnyadás után aktivizálódott. Habár a mostani kitörés viszonylag váratlanul indult, ahogy ez általában lenni szokott, a földremegés intenzitása hirtelen emelkedett, és kezdődött el a környező településekről is jól látható lávatűzijáték-kitörés a csúcsi területen, azonban mindezt több hetes gyenge, csak a vulkanológusok által követett robbanásos vulkáni működés előzte meg. A lentebb beágyazott videó jóvoltából mi is megtekinthetjük ezt a páratlan természeti jelenséget.

Sőt az előjáték egészen idén januárig megy vissza, amikor időszakos kis hamukilövellések mutatták az ébredezés jeleit. Február 27-én délután azonban egyre magasabbra csaptak fel az izzó lávacafatok, a kitörés helye a Délkeleti kráter és az Új-délkeleti kráter kúpjai közötti nyereg volt.

Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Salvatore Allegra

Egy nap alatt egy tekintélyes méretű salakkúp nőtt ki, amelynek magassága már az Etna legmagasabb pontjával vetekszik, és könnyen lehet, hogy néhány nap múlva megváltozik a tűzhányó tengerszint feletti magasságának értéke (a jelenlegi legmagasabb pont az Északkeleti kráter kúpján található, ami 3329 méter a tengerszint felett.

Izzó vulkáni kőzettörmelék az Etnán Forrás: Tűzhányóblog/Giuseppe Famiani

A kitörések pulzálva zajlanak, jól láthatók a felszínre jutó méretes gázbuborékok szétpattanásai,

és az ezzel együtt járó, különösen az éjszakai órákban látványos lávatűzijáték-kitörés. A salakkúp déli oldala hamarosan felnyílt, és már másnap izzó lávafolyam ereszkedett alá déli-délnyugati irányban. A tipikusan rögös, úgynevezett "aa-láva" frontjának vastagsága a 2-3 métert is elérte.

Lávafolyam hömpölyög az Etna tűzhányó kitörése idején Catania város közelében, Szicília szigetén Forrás: MTI/AP/Salvatore Allegra

A láva több nyelvben halad előre a még havas felszínen,

különleges, kontrasztos látványt nyújtva ezzel. A „színpadi bemutatóhoz" aztán csatlakozott a központi kráter is, ahonnan időszakosan sötétszürke hamu lövell ki.

Forrás: AFP/Marie-Laure Messana

Jelenleg nem észlelhető komolyabb felszínemelkedés

A vulkáni működés a jelen cikk írásának idején, március 1-jén, a késő délutáni órákban is töretlenül zajlott. Az ilyen jellegű vulkáni működés általában néhány napig tarthat, de bármikor be is fejeződhet.

Izzó vulkáni kőzetanyag a tűzhányó lejtőjén Forrás: MTI/AP/Salvatore Allegra

Egy harmadik lehetőség, hogy a korábbi évek kitöréseinek koreográfiáját követve a jelenleg zajló vulkáni működés egy több száz méter magasba tornyosuló lávaszökőkút-kitörésbe megy át, miközben akár 10 kilométer magasba is felemelkedhet a vulkáni hamuoszlop.

Az éjjeli órákban különösen látványos a kráter oldalán lefelé tartó lávafolyam Forrás: MTI/AP/Salvatore Allegra

Mindez a felszín alatti eseményektől függ. Ha friss gázokban gazdag magma nyomul felfelé nagyobb mélységből, akkor ez utóbbi lehetőség valószínűsíthető.

Ha egy sekélyebb magmatározóból táplálkozik a kitörés, akkor a csendesebb kitörések folytatódhatnak.

Mindebben fontos információt adhat a felszínre jutott vulkáni képződmények kémiai összetétele, a benne lévő kristályos fázisok megjelenése, és kémiai összetételbeli változásai.

Az Etna egyik korábbi látványos kitörése, 2015-ben Forrás: Corbis./Marco Restivo

Amit jelenleg tudunk, hogy nincs jelentősebb felszínemelkedés, azaz vélhetően nem történik nagy mélységből, nagyobb térfogatú magma felnyomulása. Így egyelőre vélhetően marad e szemet gyönyörködtető vulkáni aktivitás élvezete, a vulkáni működés ünnepe.
(A Tűzhányó blog Facebook-oldalán óráról órára követhetők az események.)

Úgy tűnik, nincs jelentősebb magmautánpótlás

Egyelőre úgy tűnik, hogy a cikkben valószínűsített kimenet jött be, miszerint nincs jelentősebb magmautánpótlás, a lávatűzijáték-kitörés nem váltott át paroxizmális lávaszökőkút kitörésbe.

Március elsején éjjel már erősen csökkent a vulkánkitörés intenzitása,

ma reggelre pedig már csak időszakos hamukilövellések voltak láthatók, a lávatűzijáték-kitörések megszűntek.

Egyelőre csökken az aktivitás, ám a folytatás még kérdéses Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Salvatore Allegra

Kérdés, hogy ismét hosszabb pihenő következik-e, vagy tartogat még valami váratlan eseményt a szicíliai hölgy.

(A szerző geológus, vulkanológus, az MTA doktora, az ELTE Geokémiai és Kőzettani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, és az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője)