Élethez alkalmas feltételek uralkodnak a Szaturnusz holdján

Enceladus, hold, Szaturnusz, vízjég
Apró szilíciumszemcsék hagyják el az Enceladus jeges felszínét
Vágólapra másolva!
Alkalmas lehet az életre a Szaturnusz apró holdja, az Enceladus, jelentette be csütörtökön a NASA. Az űrkutatási szervezet Cassini műholdja felfedezte, hogy hidrogén tör fel a hold felszín alatti óceánjából, ami azt jelenti, hogy a holdon megvan az élethez szükséges víz, kémiai feltételek és az energiaforrások.
Vágólapra másolva!

„Most már tudjuk, hogy az Enceladuson jószerivel minden alkotórész megvan az élet fenntartásához, amennyire azt a földi kutatásokból ismerjük" – mondta Linda Spilker, a program egyik kutatója, aki azt mondta, hogy a mostani felfedezés lényegében megerősítette: léteznek kürtők a hold tengerfenekén.

A Földön is a tengerfenéken alakulhatott ki az élet

Ez azért fontos, mert a földi kutatások arra utalnak, hogy az élet csírái a tengerfenéken található forró, hidrotermális kürtők környékén jelentek meg, nem sokkal a Föld születése után.

Hidrogén tör fel az Enceladus jeges felszíne alól Forrás: NASA

Chris Glein a programban résztvevő másik kutató elmondta, hogy a felfedezés rámutat arra, hogy

a hold óceánjai potenciális kémiai lakomáról gondoskodnak a mikrobák számára.

„Elvégeztük az első kalóriaszámításokat egy idegen óceánon" – tette hozzá.

A hidrogénkitörés hidrotermális kürtőkre utal

Az Enceladus fagyott felszíne alatt sósvizű óceán húzódik, és a hidrogén – amelyet a forró víz és a kőzetek között lejátszódó reakció termel – azt jelzi, hogy a holdnak aktív energiaforrásai vannak, valószínűleg a földi tenger alatti hidrotermális kürtőkéhez hasonló, amelyek körül nyüzsög az élet.

– mondta Thomas Zurbuchen, a NASA egyik munkatársa.