Nyolc új ókori hajóroncsot fedeztek fel Görögországban

roncs
Újabb nyolc ókori hajó maradványára bukkantak az Égei-tenger mélyén
Vágólapra másolva!
Páratlanul gazdag lelet-együttesre bukkant az a víz alatti régészekből álló búvárexpedíció, amely a görögországi Fourni vizein nyolc újabb ókori gálya maradványait tárta fel.
Vágólapra másolva!

Páratlanul gazdag roncstemető az Égei-tengeren

A görög szigettenger páratlanul gazdag a múlt víz alatti emlékeiben. Az Égei-tenger a görög-római időkben a kelet-mediterrán térség egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala volt Kis-Ázsia valamint Egyiptom, és a görög városállamok, illetve a Kr.u. 2. század derekától a Római Birodalom keleti provinciái között.

Újabb nyolc ókori hajó maradványára bukkantak az Égei-tenger mélyén Forrás: Live Science

A viharok és az alattomos zátonyok miatt az antik időkben számos hajó a rakományával együtt süllyedt a mélybe,

ezért tekinthető az Égei-tenger a mediterráneum egyik legnagyobb víz alatti múzeumának.

Amforák tömege a homokos aljzaton. Az amforák sítlusjegyiből állapítható meg többek között az elsüllyedt hajó kora Forrás: Smithsonian

Noha az elmúlt évtizedekben számos ókori hajó roncsát sikerült már feltárni, az Égei-tenger felszíne alatti világ még mindig számos felfedeznivalót rejt. Erre példa a Greek Ephorate of Underwater Antiquities valamint az RPM Nautical Foundation nonprofit szervezetek Fourni térségében 2015-ban megkezdett feltárása.

A 2015-ös kutatási szezonban a víz alatti régészek 22,

a tavalyi évben pedig újabb 23 hajó roncsát azonosították, illetve tárták fel.

Az eddig megtalált legrégebbi gálya a Kr. e. 6. századból származik. Az idei nyáron tovább folytatott kutatás eredményeként, június 8. és június 29. között újabb nyolc hajó maradványára bukkantak – jelentett be a csoport.

A faszerkezet csak kivételeskörülmének között marad fenn

A fából épült ókori görög illetve római hajók eredeti szerkezetéből nem sok minden marad fenn, ugyanis a tengervíz és a különböző organizmusok viszonylag rövid idő alatt szinte teljesen elemésztik a faanyagot.

A késő antik időkből szinte tökéletesen fennmaradt bizánci gálya roncsa, a Fekete-tenger mélyén. A Fekete-tengerben 200 méter alatt erősen kénhidrogénes a víz, ami miatt nem tudnak megélni a fát lebontó mikroorganizmusok Forrás: Smtihsonian

Az ókori gályák hajószerkezetéből többnyire csak a bronz vagy kő horgonyok, illetve a deszkázat rögzítésére használt vasszegek maradnak fenn, ám a rakomány, az egykor olívaolajat, bort, vagy szárított halat tartalmazó amforák, kerámiák, fém valamint nemesfémtárgyak, estenként bronz, illetve márványszobrok és építési anyagok nagyobb részt kitűnő állapotban vészelik át az évezredeket az üledékbe rejtve.

Egy amfora a most feltárt műtárgyak közül Forrás: Vasilis Mentogianis

A rakományt alkotó tárgyak, és a hajó fém alkatrészeinek az elhelyezkedése mintegy kirajzolják az egykori gálya alakját.

A leletek méretarányos feltérképezéséből a kutatók pontosan meg tudják becsülni a hajó méreteit.

A most felfedezett roncsok közül 2500 éves a legrégebbi

A most felfedezett leletek közül az a Kr.e. 4. - 5. században elsüllyedt gálya a legértékesebb, amely a közeli Chios szigetéről futhatott ki, borral és olajjal töltött amforákkal a fedélzetén. Ugyanilyen értékesnek számít az a római gálya, amely a rakományának tanúsága szerint HIspania provinciából (Spanyolországból) futhatott ki a görög kikötők felé.

Részlet a Fourni vizein feltárt amfora mezőből Forrás: Smithsonian

A kutatók számos horgonyt tártak fel,

amelyek között nem csak ókori, hanem középkori horgonyokat is találtak. A régészek minden egyes lelet feltalálási helyét pontosan dokumentálták, mielőtt az értékes műtárgyakat kiemelték volna.

Az Égei-tenger mélye még számtalan kincset rejthet Forrás: Woods Hole Oceanography Institute

A leletek konzerválása és tudományos feldolgozása a múzeumokban folytatódik. A kutatócsoport 2018-ban is tovább folytatja e roncsokban rendkívül gazdag terület feltárását.

Senki se essen kísértésbe, ha amforát talál !

A hajóroncsok és a víz alatti műtárgyak minden országban szigorú törvényi védelem alatt állnak,

leleteket csak erre az erre kiadott kutatási engedély alapján lehet a felszínre hozni.

A hatóságok ilyen engedélyt csak és kizárólag leletmentéssel hivatásszerűen foglalkozó szervezetek, múzeumok számára adnak ki, a hobbibúvárok semmilyen tárgy kiemelésére nem jogosultak.

A leletek kiemelése csak szakemberek számára megengedett Forrás: Live Science

Ha valaki bármilyen hajóroncsból engedély nélkül tárgyakat hoz fel,

az a legtöbb országban bűncselekménynek számít, ami igen súlyos következményekkel járhat.

Ezért senkinek sem érdemes kísértésbe esnie, ha esetleg egy-egy hajóroncsban valamilyen tárgyra bukkan. A hobbibúvárokat a legtöbb ország törvényei bejelentésre kötelezik, amennyiben víz alatti műtárgyakra bukkannak.

Az 1914 augusztusában elsüllyedt utasszállító gőzös, a Baron Gautsch roncsa Brioni közelében, az Adrián. Minden 100 éves, vagy idősebb roncs történetileg jelentősnek minősül Forrás: Wrecksite.net

Minden, 100 éves, vagy annál idősebb hajó roncsát, típusától, korától és állapotától függetlenül, történelmileg jelentős roncsnak kell tekinteni. A hozzánk legközelebbi, és hajóroncsokban ugyancsak gazdag horvát partszakaszon valamennyi roncs védettnek számít.

A világhírű Apoksiomen szobrot 1996-ban egy belga hobbibúvár találta meg Mali Losinj előtt Forrás: Elter Tamás archívuma

A történelmi jelentőségű hajóroncsokat a megfelelő minősítéssel rendelkező légzőkészülékes búvárok csak az adott roncsra érvényes hatósági koncesszióval rendelkező búvárbázisok szervezésében merülhetik meg.

A restaurált Apoksiomen szobor Forrás: Wikimedia Commons

Az Adriai-tenger horvátországi partszakaszán előkerült leghíresebb ókori műtárgyat, a felbecsülhetetlen értékű, közel két méter magas bronz Apoksziomen szobrot egy belga hobbibúvár találta meg 1996-ban, Mali Losinj partjai előtt.