Megtörtént a tragédia: levált az óriásjégtömb az Antarktiszról

Antarktisz, Larsen C, jéghegy
(FILES) This file handout picture received from NASA via Swansea University on June 1, 2017 shows an aerial view of the Larsen C ice rift in Antarctica. A trillion-tonne iceberg, one of the biggest on record, has snapped off the West Antarctic ice shelf, said scientists on July 12, 2017 who have monitored the growing crack for months."The calving occurred sometime between Monday, July 10 and Wednesday, July 12, when a 5,800-square kilometre (2,200-square mile) section of Larsen C (ice shelf) finally broke away," the Swansea University said in a statement. / AFP PHOTO / NASA / John SONNTAG / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/SWANSEA UNIVERSITY / JOHN SONNTAG" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Óriási, hatezer négyzetkilométer kiterjedésű jégtömb vált le az Antarktiszról - írta a BBC hírportálja. Az eseményt már májusban megjósolták.
Vágólapra másolva!

A tudósok már májusban megjósolták, hogy nyáron leszakadhat a Larsen C jégselfből, vagyis a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömegből egy hatalmas darab egy törésvonal mentén, amelyet évekkel ezelőtt fedeztek fel.

Egy hete az Origo is foglalkozott a témával, amely hatalmas katasztrófa előfutára lehet.

Hatalmas katasztrófa előfutára lehet a leszakadó óriásjéghegy

Minden eddiginél nagyobb jégtömb készül leválni a nyugat-antarktiszi jégmezőről - derült ki a szerdán nyilvánosságra hozott műholdképekből. A jéghegy önmagában nem okoz globális tengerszint emelkedést ám egy sokkal nagyobb problémát idézhet elő. A Larsen C selfjégről leváló darab valószínűleg minden idők legnagyobb jéghegyévé válik - írja a Phys.org az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye alapján.

A jégtömb elszakadását egy amerikai műhold észlelte szerdán.

A nagyjából 350 méter vastag jegű Larsen C az Antarktisz nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket.

A kutatók évek óta figyelemmel kísérik a selfjég törésvonalának alakulását.

A legújabb, július 12-én készült műholdkép, amelyen már levált a billió tonnás jéghegy a Larsen C selfjégről Forrás: AFP/Adrian Luckman

A szakemberek az Antarktisz jégselfjeinek olvadását a globális felmelegedés következményének tekintik.

A Larsen C jégself az Antarktisz negyedik legnagyobb selfje. A most levált hatalmas jégtömb hasadását először 2014-ben észlelték, és tavaly már azt jósolták a tudósok, hogy pár éven belül leszakadhat.

Idén májusban azonban Dan McGrath geofizikus, az US Geological Survey amerikai tudományos kormányszervezet munkatársa figyelmeztetett, hogy a jéghegy már a nyáron leszakadhat, és ezzel a self jégtömegének mintegy 10 százalékát veszíti el.

A 200 méter vastag táblás jégtömb nagyon lassan mozog, és a közeli jövőben nem is jut messzire, de továbbra is folyamatos megfigyelés alatt tartják a kutatók. Az áramlatok és a szél valószínűleg az Antarktisztól északra tolja, ahol veszélyeztetheti a hajózási útvonalakat.

A Larsen C selfjégen húzódó törésvonal légi felvétele Forrás: AFP/John Sonntag

Az amerikai Aqua szatellit infrás érzékelője tiszta víz megjelenését jelezte a self és a jégtömb közötti hasadékban szerdán. A víz melegebb, mint a környező jég és levegő.

- értékelte az adatokat Adrian Luckman professzor, aki a Midas Projekt keretében a Swansea Egyetemen a legközelebbről tanulmányozta a jégtömb viselkedését.

Az európai Sentinel-1 műholdradar rendszere is készített képeket az elmúlt órákban a jégtömbről, amely szintén megerősítheti a leválását. A műhold ugyanis érzékelni tudja az óriási jégtömb jégselftől való legcsekélyebb elmozdulását is.