A könnyezés elektromosság generálására is képes

könny
Vágólapra másolva!
E hónap másodikán jelentették meg írországi University of Limerick egyetem kutatói tanulmányukat a Journal of Applied Physics magazinban, miszerint az emberi könny elektromos áramot képes generálni.
Vágólapra másolva!

Piezoelektromos enzim a könnycseppben

A könny tartalmaz egy antibakteriális enzimet, a liozint, amely megtalálható a nyálban, és az anyatejben is. Az enzim megtámadja a sejtfalat, poliszacharid összetevőit tönkreteszi, így gyengítve a baktériumokat, hogy aztán ezek könnyebben megsemmisíthetők legyenek.

könny Forrás: We Know Your Dreams

Ez az enzim a születéskor négy genetikusan meghatározott immunológiai adottság egyike, egy baktericid kémiai anyag.

Sir Alexander Fleming skót bakteriológus és immunológus Forrás: Wikimedia Commons

Az Alexander Fleming által 1922-ben felfedezett liozim rendelkezik egy úgynevezett piezoelektromos tulajdonsággal,

amely által a mechanikai energiát elektromos energiává képes átalakítani.

Nem csak a kristályok, a fehérjék is rendelkeznek piezoelektromossággal

A piezoelektromos jelenség , amikor bizonyos anyagokban nyomófeszültség, húzófeszültség hatására a kristályszerkezet eltorzul és ettől szétválasztódnak a töltések, elektromos mezőt keletkeztet. A folyamat visszafelé is működik: áram hatására bizonyos kristályokban deformáció történik. Nem csak a kristályok, hanem a csont, a fa, az ínak, fehérjék is rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal.

A piezoelektromos anyagok, mint például a kvarckristályok, a mindennapi életben is jelen vannak Forrás: Beijing Ultrasonic

A piezoelektromos anyagok, mint a kvarckristályok a mindennapi életben is jelen vannak pléldául a mobiltelefon rezgő alkatrészében,

de a mélyóceáni hanglokátorban is ez működik.

Hogy a liozim enzim piezoelektromos tulajdonságát tanulmányozzák, a kutatók az enzim kristályos formáját filmre alkalmazták, aztán mechanikai erőt fejtettek ki a filmekre és rögzítették a generált elektromosság mennyiséget.

Természetes áramforrás lehet az emberi testben

A liozim biológiai anyag, ezért orvostudományban kerülhetne felhasználásra. Mivel az enzim nem toxikus, alkalmazni lehetne pl. orvosi implantátumok elektromosan aktív, antimikróbás bevonataként.

A felfedezésnek szerepe lehet a további orvosbiológiai kutatásokban is Forrás: BSIP/Alice S. / BSIP/Alice S.

A kutatók úgy gondolják, a jövőben a liozim enzimet használni lehetne áramforrásként az emberek testében használatos orvosbiológiai eszközöknél, és a gyógyszerek felszabadulását segíteni és kontrollálni lehetne vele.

(Forrás: Live Science)