Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Több embert küld a halálba, mint a háborúk, vagy a dohányzás

környezetszennyezés
A legtöbb halálos áldozatot a légszennyezettség követeli
Vágólapra másolva!
Több embert öl meg évente a környezetszennyezés, mint a világ összes háborúja és erőszakos eseménye, többet, mint a dohányzás, az éhezés és a természeti katasztrófák, az AIDS, a tuberkulózis, a malária vagy az éhínség - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

A szennyezett víz és levegő veszélyesebb a háborúknál

2015-ben mintegy 9 millióan haltak meg idő előtt, minden hatodik haláleset valamilyen mérgezéstől kialakult betegség miatt következett be a The Lancet című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint.

Nepáli serpa szemetet gyűjt a Himalájában. A Földnek nincs már olyan szeglete, ahol ne lenne kézzelfogható a környezetszennyezés Forrás: AFP/Namgyal Sherpa

A környezetszennyezés miatti halálesetek, betegségek óriási költséget, évente mintegy 4,6 billió dolláros (1200 billió forint) veszteséget okoznak globálisan, ami a világgazdaság mintegy 6,2 százalékát jelenti.

A legtöbb halálos áldozatot a légszennyezettség követeli Forrás: Shutterstock / Tatiana Grozetskaya

A 9 millió haláleset másfélszer több, mint a dohányzásban, háromszor több, mint az AIDS-ben, tuberkulózisban és maláriában együttesen, hatszor több, mint a közúti balesetekben, és

15-ször több, mint a háborúkban vagy az erőszak bármely más formája miatt elhunytak száma.

A környezetszennyezés sokkal több áldozatot követel, mint a napjainkban zajló háborúk Forrás: MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef

A legtöbb haláleset - 6,5 millió - a levegőszennyezésre vezethető vissza.

A második legnagyobb probléma a szennyezett víz, amely gyomor- és bélbetegségeket, kórokozó parazitákat terjeszt és 1,8 millió embert öl meg.

Veszélyesebb mint az AIDS, még sem kap akkora figyelmet

"Nagyon sok tanulmány készült a környezetszennyezésről, de sohasem kapott akkora figyelmet, mint mondjuk az AIDS vagy a klímaváltozás" - mondta Philip Landrigan járványkutató, a tanulmány vezető szerzője.

A globális klímaváltozás és a környezetszennyezés hatásait még mindig nem veszik elég komolyan Forrás: completcolorado.com

- tette hozzá. A jelentés az első, amely összegzi a környezetszennyezés minden formája okozta betegségek és halálok adatait.

Trópusi vihar nyomai Haitin. A fejlődő országokban a gyenge higénés viszonyok és kevésbé fejlett kommunális infrastruktúra miatt a vízszennyezés is vezető helyen áll a halálokok között Forrás: AFP/Logan Abassi

A szakértők szerint csak becslés a 9 millió idő előtti haláleset, a környezetszennyezés miatti halálesetek száma valójában biztosan nagyobb.

A pontos szám megállapításához további kutatásokra és új, a káros hatások megállapításában segítő módszerek kifejlesztésére lesz szükség.

Különösen veszélyeztetettek a gyorsan iparosodó országok

A környezetszennyezéssel kapcsolatba hozható halálesetek nagy része, mintegy 92 százaléka a szegény vagy közepes jövedelmű országokban következik be. A gyorsan iparosodó országokban, mint például Indiában, Pakisztánban, Kínában, Bangladesben és Madagaszkáron a környezetszennyezés számlájára írható az összes haláleset negyede.

Szmogriadó Pekingben Forrás: AFP/S. Ramis, V. Lefai

2015-ben Indiában haltak meg a legtöbben, 2,5 millióan a környezetszennyezés miatt, amely Kínában 1,8 millió ember életét követelte. A kutatáshoz, amelyben a világ mintegy 40 tudósa vett részt, a Washingtoni Egyetem egészségügyi mutatókkal és értékelésükkel foglalkozó intézetének adatait használták fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről