Ez az alattomos szindróma végzett a hármas ikrek édesanyjával

terhesség álterhesség
7 months pregnant woman
Vágólapra másolva!
A HELLP-szindróma a várandós anyák kis részénél fordul elő, közvetlenül veszélyezteti az anya és a magzat életét. Általában császármetszést tesz szükségessé. Szerencsés esetben az anya ezután felgyógyul, de súlyosabb formájában nem lehet megmenteni a mamát. Sajnos ez a végzetes kimenetel következett be Debrecenben is, a hármas ikreket szült fiatal asszonnyal.
Vágólapra másolva!

A HELLP mozaikszó, amelyet az angol hemolysis, elevated liver enzyms és low platelet count szavakból képeztek. Magyarul azt jelenti, hogy

a szindrómában hemolízis (vörösvértestek szétesése), emelkedett májenzim-szint és alacsony vérlemezke-szint figyelhető meg.

A szindróma a fehérjevizeléssel, magas vérnyomással járó preeclampsia (terhességi toxémia) legsúlyosabb formájának számít. HELLP a terhességek 0,1-0,8 százalékában fordul elő.

Terhes anya Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

A HELLP-szindróma kialakulásának okai egyelőre nem tisztázottak, inkább csak találgatások vannak a létrejöttéről.

Feltételeznek immunológiai okokat, érfallal kapcsolatos problémákat, sőt egyesek genetikai okokat gyanítanak a háttérben.

A HELLP-szindróma lefolyása nagyon gyors, az első tünetek jelentkezése után hamar kialakulhat tüdővizenyő, agyvizenyő, összeomolhat a keringés, és veseelégtelenség is beállhat. Létrejöhet DIC is, amelynél apró vérrögök képződnek szerte a véráramban. Ha a terhességet nem fejezik be azonnal, az anya és a magzat is veszélybe kerülhet.

Sajnos a HELLP-szindrómában szenvedő anyák mintegy 1,1 százaléka nem éli túl a betegséget.

Az újszülötteknél 10 és 60 százalék közötti a károsodás, illetve a halálozás aránya.

A HELLP-szindróma megelőzésére egyelőre nincs mód, mivel nem ismerjük a kiváltó okát.

Mint megírtuk, a hajdúszoboszlói kismama már terhessége 26. hetétől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján feküdt, betegsége súlyosbodása miatt pedig a 32. hétben orvosai a császármetszés mellett döntöttek december 15-én.

A gyerekei, Mira, Léna és Milán jó állapotban születtek, 1 300 és 1 600 gramm közötti súllyal, édesanyjuk viszont pár órával a műtét után meghalt.