Magyarországra érkezik a világhírű Titanic kiállítás

Titanic
Több mint 1500-an vesztek oda a katasztrófában
Vágólapra másolva!
A világ egyik leglátogatottabb kiállítása hamarosan Budapestre érkezik. A július 20-án nyíló, 2300 négyzetméteres Titanic kiállításon az óceánjáró rajongói és az érdeklődők több száz eredeti műtárgyat - bútorokat, ruhákat, ékszereket - tekinthetnek meg a híres hajóroncsból. Önálló magyar részleg is lesz, ahol az 1912-ben elsüllyedt hajó magyar vonatkozásait mutatják be.
Vágólapra másolva!

Számos, közel négy kilométeres mélységből felhozott tárgy lesz látható

Hamarosan megérkezik hazánkba a világhírű Titanic kiállítás.

Egy, a több száz felszínre hozott relikvia közü.Ez a tengerész látcső évtizedeken át közel négy kilométeres mélységben rajtőzött a Titanic roncsmezőjén Forrás: Origo

A különös atmoszférájú tárlat 2300 négyzetméterén

több száz eredeti műtárgyat tekinthetnek meg az érdeklődők,

így például a híres hajóroncs technikai felszereléseit, bútorait, valamint a szerencsétlenül járt utasok közel négyezer méteres mélységből felhozott személyes tárgyait, ruhákat, ékszereket, pénztárcákat.

A Titanic kifut első útjára Southamptonból, 1912. április 10-én. Az elsüllyeszthetetlennek taetott óceánjáró négy nappal később jéghegynek ütközött, majd április 15-én kora hajnalban a mélybe süllyedt Forrás: hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

A tárlat önálló magyar részlegén pedig - a kor helyi történelmi eseményei mellett -

a mélybe veszett óceánjáró magyar vonatkozású szálait is bemutatják,

köztük a Titanic- tragédia leghíresebb magyar szereplőjét, az óceánjáró túlélőinek megmentésében áldozatkészen közreműködő dr. Lengyel Árpádot, a Carpathia magyar hajóorvosát.

A Titanic az Edward –kor megtestesült szimbóluma volt

A White Star Lines hajózási társaság tulajdonában álló RMS Titanic 1912. április 10-i szolgálatba állása idején a kor legnagyobb transzatlanti személyszállító hajójának számított.

Dr Lengyel Árpád a Carpathia hajóorvosa, a tragédia leghíresebb magyar szereplője, aki személyesen irányította a Titanic túlélőinek mentését Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Titanic már azt megelőzően az Edward-kori technológiai forradalom megtestesült szimbólumává vált, hogy 1912. április 12-én délben kifutott volna első útjára Southamptonból. A Titanicot dupla hajófenékkel, valamint a kapitányi hídról egyetlen gombnyomással lezárható 16 vízzáró rekesszel szerelték fel.

Több mint 1500-an vesztek oda a katasztrófában Forrás: AFP

A hajót hatalmas mérete, valamint a legkorszerűbb biztonsági berendezések beépítése miatt

a korabeli közvélemény egyenesen elsüllyeszthetetlennek gondolta.

A Titanic egyik szalonja, a roncs 3 861 méter mélyen fekfő első szekciójában Forrás: Titanic Inc.

A luxus óceánjáró utasokat és postai küldeményeket szállított volna Európa és Észak-Amerika között, ám első útján,

1912. április 15-én kora hajnalban, miután egy jégheggyel ütközött, az Atlanti-óceán fagyos mélységeibe süllyedt,

több mint 1500 embert ragadva magával a hullámsírba.

Egykori Titanic utasnak érezhetik majd magukat a látogatók

A tárlat megtekintése valódi időutazás lesz a látogatók számára, hiszen a kabinok, a gépház, és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően átérezhetik a 20. század elejének atmoszféráját, a korabeli fényűző luxust csakúgy, mint a harmadosztályon utazó kivándorlók szegénységet.

A kiállításon felépítik az óceánjáró egyes helyiségeinek pontos mását is Forrás: www.titanickiallitas.hu

A különleges időutazásra a bejáratnál beszállókártyát kapnak a látogatók egy valódi Titanic utas nevével, a Titanic Shopban pedig a korszakhoz és a kiállított darabokhoz kapcsolódó emléktárgyakat, replikákat lehet majd megvásárolni.

Egy zsebóra a Titanic roncsából Forrás: AFP/Don Emmert

A maga nemében páratlan kiállítást 2017. július 20-tól lehet megtekinteni

a volt VAM Design Center területén, 1061. Budapest, Király u. 26. szám alatt, minden nap reggel tíz és este nyolc óra között, vasár-és ünnepnapokon is.