A NASA fokozza erőfeszítéseit az exobolygók felkutatására

exobolygó WASP-39b
A WASP-39b exobolygó fantáziarajza
Vágólapra másolva!
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA fokozza erőfeszítéseit a Naprendszeren kívüli bolygók felkutatására.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint exobolygó-kereső és csillagszeizmológiai űrfotometriai (TESS) műholdat indítanak április 16-án a floridai Cape Canaveralból a SpaceX vállalat Falcon 9-es hordozórakétájával. A küldetés két évig tart és 337 millió dollárba kerül.

A program célja folytatni a Kepler-űrteleszkóppal végzett munkát, amelynek keretében az elmúlt húsz évben mintegy 3500 exobolygót dokumentáltak, forradalmasítva az űrtudomány eme új területét.

A NASA arra számít, hogy a TESS-szel sikerül majd rábukkanni több ezer, korábban ismeretlen világra, amelyekből több száz lehet a Földdel azonos méretű vagy legfeljebb kétszerakkora bolygó.

A WASP-39b exobolygó fantáziarajza Forrás: Wikimedia Commons

Úgy vélik, hogy az ilyen világokban sziklás felületeket vagy óceánokat találnak, amelyek ígéretes helyszínei lehetnek az élet kialakulásának, szemben az olyan gázbolygó óriásokkal, mint a Jupiter vagy a Neptunusz.

A csillagászok bíznak abban, mintegy száz további kőzetbolygóra lelnek, amelyeket vizsgálhatnak.

Az újabb küldetésben 60 napig tart majd, hogy a műhold elérje azt az elliptikus pályát, amelyen két és fél hetente elhalad a Föld és a Hold között, miközben vizsgálatait végzi.

A Kepler-űrtávcső helymeghatározó rendszere 2013-ban, az indítás után négy évvel elromlott, bár a tudósok megtalálták a módját, hogy üzemképes maradjon, időközben azonban szinte kifogyott az üzemanyaga.

Paul Hertz, a NASA asztrofizikai részlegének igazgatója szerdai tájékoztatóján újságíróknak kijelentette, kiváló az időzítés ahhoz, hogy a TESS-t útjára bocsájtásával a Naprendszerünkön kívüli bolygókat keressék, és elgondolkozzanak azon, mit is jelent ez az élet számára az univerzumban.