Megbántott zöld asszony kísért a skót kastélyban

A skóciai Fyvie kastélyt több mint négyszáz éves átok sújtja a legenda szerint
Vágólapra másolva!
Legendákat keletkeztető évszázados átok sújtja a skóciai Fyvie kastély ódon falait. A kastély egykori birtokosa, Alexander Seton úgy döntött, hogy mivel nem tudta fiúgyermekkel megajándékozni, megszabadul a feleségétől. A több mint négyszáz éves legenda szerint azonban Lilias Drummond a halálában sem talált nyugalmat. Zöld szelleme azóta is a kastély falai között bolyong, útját hangos és keserű sóhajok kísérik.
Vágólapra másolva!

A skót felföld leghíresebb kísértetkastélya

A skóciai Aberdeentől északra fekvő Fyvie kastély gyakran burkolózik kísérteties ködbe. Az ódon épület a borzongásra vágyók számára már régóta kedvelt úti cél, mivel úgy hírlik, hogy a kastély az egyik leggyakrabban kísértett hely az országban.

A skóciai Fyvie kastélyt több mint négyszáz éves átok sújtja a legenda szerint Forrás: Pinterest

A környéken az a szóbeszéd járja, hogy 1601 óta itt kísért Lilias Drummond szelleme.

Néhányan úgy tudják, hogy az asszonyt a férje éheztette halálra, mások szerint az összetört szíve végzett vele. Bármi is legyen az igazság, egy bizonyos és látható: réges-rég valaki Lilias nevét férje hálószobájának kőablakába véste.

A helyi hagyomány szerint 1601 óta kísért a kastélyban Lady Drummond szelleme, akit a történelmi pletyka szerint a férje gyilkolt meg Forrás: Getty Images/Vetta/Ivan Bliznetsov

Talán ő maga? Történt mindez azon az éjszakán, amikor a kastély ura az új menyasszonyával találkozott.

A kőbe karcolt írás még ma is látható,

Lilias Drummond zöld szelleme pedig azóta többször is felbukkant a Fyvie kastély új tulajdonosainak. Legalább is ők ezt állítják.

A kastély látképe napjainkban Forrás: Nicholas Frost Photography Ltd/Nicholasfrost

Amikor a közelben jár, néha halk dobpergés vagy trombitaszó is kíséri a jelenést. A furcsa hangok hatására az elmúlt évszázadok során többször is azt hitték, hogy valaki megtámadta a várat.

Elátkozták a kastélyt: nem születtek fiú örökösük

Amikor Lilias Drummond 1592-ben feleségül ment Alexander Setonhoz, Fyvie kastélyának urához, mondhatni hozzáment a családjához is. Az ifjú ara akkor még nem tudta, hogy a famíliát egy legendás bárd és látnok, Thomas the Rhymer valamiért elátkozta még a 13. században.

Thomas the Rhymer látnok és bárd még a 13. században megátkozta a kastélyt Forrás: Marlovian

Ez az átok azt mondta ki, hogy a Fyvie kastély falain belül soha nem születhet egyetlen férfi örökös sem.

Az átok pedig igaznak bizonyult: a vár asszonyai mintegy hat évszázadon keresztül nem adtak életet egyetlen fiúgyermeknek sem.

Az átok igaznak bizonyult: évszázadokon át nem születtek fiúgyermekek Fyvie falai között Forrás: Ikiwaner

A Fyvie urainak azért persze születtek fiai, ám leggyakrabban házasságon kívül. Ezt az átkot igyekezett elszántan megtörni Alexander Seton, amikor feleségül vette Liliast.

Lady Drummond 1592-től lakott Fyvie falai között Forrás: Wikimedia Commons

Miután az uraság a végletekig bizonyos volt abban, hogy képes fiúgyermeket nemzeni, szorgalmasan törekedett is erre.

Kilencévnyi házasságuk alatt azonban „csupán" négy lányuk született.

A férj, akinek büszkesége a korabeli leírások szerint „Luciferével vetekedett", ezt nem akarta tudomásul venni. Seton mániákusan szeretett volna fiúgyermekeket, és „törekvései" sikertelenségéért a feleségét hibáztatta.

A korabeli leírások szerint "Luciferével vetekedett" a büszkesége Forrás: Royal Armouries at the Tower of London

A kudarc miatt később házasságon kívüli viszonyt alakított ki egy bizonyos Grizel Leslie nevű hölggyel,

aki a kastélytól néhány mérföldre élt. Közben pedig titokban elkezdett terveket szőni arról, hogyan szabaduljon meg Liliastól.

Nem élhette meg a harmincadik születésnapját

Amikor a huszonkilenc éves Lilias tudomást szerzett szeretett férje szerelmi viszonyáról, mély depresszióba esett. Négygyermekes anyaként a lányaiban keresett vigaszt, ám ez hiábavalónak tűnt.

Kilenc évvel a házasságuk után, 1601. május 8-án különös módon elhunyt.

Halálának körülményeit még ma is rejtély fedi.

A "zöld ruhás hölgy" Lady Drummond halálát máig titokzatosság övezi Forrás: Origo

Egyes vélemények szerint Lilias szíve akkor tört össze végleg, amikor megtudta Grizel Leslie és férje, Alexander Seton szerelmét. Mások viszont biztosak abban, hogy a büszke és sértett férj akarta mielőbbi felesége halálát.

Sokan úgy vélik, a férj akarta felesége halálát, és ő is tette el láb alól Forrás: Origo

Az asszony elhunytának okaként a halálra éheztetést és a mérgezést említik. Bárhogy is történt, a szerencsétlen sorsú feleség végül nem élhette meg a harmincadik születésnapját.

Az új asszonnyal furcsa zajok is érkeztek a kastély falai közé

Alig hat hónappal Lilias halála után, 1601. október 27-én Alexander Seton feleségül vette korábbi szeretőjét, Grizel Leslie-t. Ebben az időben folyt a kastély átépítése, és a kőművesek ekkor éppen az úgynevezett Seton-torony munkálatain tüsténkedtek.

Seton felesége halála után, 1601 októberében nőül vette szeretőjét, Grizel Leslie-t Forrás: Pinterest

A ház urának új felesége ide kívánta áthelyeztetni pompázatos saját lakosztályát, így erre az időszakra tehető ennek a kialakítása. Amíg folytak a munkálatok, Seton és Grizel a kastély egy régebbi tömbjében éltek, amelyhez egy spirál alakú lépcső vezetett. Az esküvő után ide vonultak vissza aludni vagy pihenni, de gyakran napközben is itt szeretkeztek.

Részlet a Fyvie várkastély belső teréből Forrás: Origo

Azonban egyre gyakrabban megzavarták együttlétüket.

Többször hallottak furcsa zajokat, amelyek a vastag falak ellenére is beszűrődtek a szobába.

Néha szokatlanul hangos, keserű sóhajok riasztották meg őket. A hangok forrását viszont többszöri keresgélés és kutatás ellenére sem találták meg sem ők, sem pedig a szolgálók.

Megjelenik a zöld ruhás szellem

Egyik reggel a friss házasok ismét furcsa zajokra ébredtek, ám ezek nem hasonlítottak egyetlen korábbi hangra sem. A házaspár szobájában mindössze egy ablak volt, az is körülbelül tizenöt méter magasan lehetett a padlótól. Aznap hajnalban az alábbi, fejjel lefelé álló (tehát kintről az ablak irányába elhelyezett) feliratot fedeztek fel az ablak kőpárkányába vésve: „D. Lilias Drummond".

Egy zöld ruhás hölgy ragyogó szelleme kísértett időről időre a Fyvie kastély falai között Forrás: Pinterest

Arra, hogy a betűk hogyan kerülhettek oda, senki nem talált épeszű magyarázatot.

Az ablak párkányát - a magasságból ítélve - élő ember állvány nélkül képtelen lett volna elérni, ráadásul a „fordítva" írt szöveg is gyanúsan szabályosnak tűnt.

A kastély 1601 után furcsa, kísérteties jelenések tárházává vált Forrás: Origo

A véset felfedezése után rendszeressé váltak nemcsak a már korábban hallott furcsa zajok, hanem más, még ennél is ijesztőbb jelenségek: egy zöld ruhás hölgy ragyogó szelleme kísértett időről időre a Fyvie kastély falai között. Mindenki szinte azonnal biztos volt benne, hogy csakis a megbántott és „eldobott" Lilias Drummond lehet az.

A szomorú kísértet évszázadokig a falak között maradt

A büszke Setonok végül elveszítették a Fyvie kastélyt. A vár urának szerepét 1733-tól a Gordon család vette át.

Azonban a Gordonok is jó néhány alkalommal látták Lilias szomorú alakját végigsuhanni az épület folyosóin.

Jelenléte számukra is rossz ómennek bizonyult: a család több tagja, miután találkozott a kísértettel, váratlanul elhunyt. A legutolsó ilyen esetet már a 20. század elején, 1925-ben jegyezték fel.

A kastélyban, annak ellenére, hogy az kikerült a Seton família birtokából, nem szűnt meg a kísértetjárás Forrás: Origo

Közben szintén hírhedtté vált a megalázott feleség titkos szobájának átka is: a legenda szerint a helyiséget keresők elveszítették szemük világát. Ráadásul a kastély 1920-ban történt renoválása során

a munkások a fal mögött egy csontvázra bukkantak.

A megtalált női maradványokat a keresztény szertartás szerint temették el.

Az 1920-ban elvégzett renoválás során egy nő maradványait találták meg befalazva Forrás: Origo

Ám ekkor újabb, furcsa jelenségek vették kezdetüket: a várkastély tulajdonosai a hőmérséklet-megváltozást érzékeltek, miközben kopogást és zajokat észleltek, főként abban a szobában, ahol megtalálták a csontvázat.

Az egyik szájhagyomány szerint Seton a szobájába zárva halálra éheztette feleségét, majd ugyanitt befalazta a holttestét Forrás: Origo

Szokatlan módon oldották meg a félelmetesen idegesítő jelenést; a korábban előkerült maradványokat exhumálták és visszafalazták

oda, ahol eredetileg megtalálták. A különös jelenségek ezzel véget is értek, a titokzatos csontváz pedig még napjainkban is a falban pihen.

Ma is roppant népszerű látványosság a híres kísértetkastély

A várkastélyban, az egykori csaták, pártütések, és békekötések helyszínén öt nemesi család fordult meg az évszázadok során. Név szerint a Preston, a Meldrum, a Seton, a Gordon és a Leith famíliák, akik mindegyike építtetett egy-egy tornyot a kastélyhoz, így alakult ki a ma látható impozáns, öt toronnyal ékesített épületegyüttes.

Nemesi családok egész generációi birtokolták a rossz hírű kastélyt, az évszázadok során (a kép illusztráció) Forrás: Origo

Lilias Drummond aláírása még napjainkban is látható, a borzongani vágyók részére pedig időnként kísértetsétákat szervez a várkastély jelenlegi tulajdonosa,

a National Trust for Scotland az ódon falakon belül. A Lady Drummondnak tulajdonított ablakpárkányba vésett írás mellett az egyik szobában egy állítólag „könnyező kő" is megtekinthető.

A zöld ruhás hölgy szelleme még a 20. században is kísértett a kastély tulajdonosai szerint Forrás: Pinterest

A legenda úgy tartja, hogy a követ a középkorban egy mágus bosszúból helyezte az épület elé, mivel nem nyert oda bebocsátást.

A kastély ma a National Trust for Scotland tulajdonában áll Forrás: Origo

A Fyvie vár utolsó tulajdonosa 1984-ben adta el az épületet a National Trust for Scotlandnek. Azóta a várkastély méltán híres turistalátványossággá vált, hiszen ez az egyik leggyakrabban kísértett hely Skóciában.