SZÍVDERÍTŐ Az agresszív és antiszociális embereknek jellemzően alacsonyabb a nyugalmi pulzusa

börtön büntetés Leharapta a barátnője orrát egy férfi
Vágólapra másolva!
Az alacsony szívfrekvencia összefüggésben lehet a bűnözői életmóddal, az erőszakossággal – állítják svéd szakemberek egy átfogó kutatás elvégzése után.
Vágólapra másolva!

Kiderült, hogy az agresszív és antiszociális embereknek jellemzően alacsonyabb a nyugalmi szívfrekvenciája, tehát a pulzusa, mint az átlagembereknek. De el tudja árulni az alacsony pulzus – ami 60 vagy annál kevesebb szívütést jelent percenként –, hogy kinek van legnagyobb kockázata arra, hogy a jövőben bűncselekményt kövessen el? Az összefüggés nem ilyen egyszerű.

Egy tanulmányból - amelyet a JAMA Psychiatry című folyóiratban közöltek - kiderül,

valószínűleg azért alkalmasabbak bűncselekmények elkövetésére az alacsony pulzussal élők, mert ők több stresszt tudnak elviselni

(nehezebben kezd „száguldani a szívverésük), és csak nagyon szélsőséges helyzetek tudják igazán megdobogtatni a szívüket.

Forrás: Pixabay.com

A kutatócsoport meg akarta vizsgálni a kapcsolatot a szívfrekvencia, az erőszak és az antiszociális viselkedés között, ami az erőszakos támadó személyek jellegzetes tulajdonsága – mondja Antti Latvala, a Helsinki Egyetem posztdoktor kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Latvala és csapata 710 264 svéd férfi adatait használta, akik 1958 és 1991 között születtek. A szívfrekvenciájuk adatait 18 éves korukban rögzítették, éppen a felnőttkor küszöbén. A kutatócsoport ezeket az adatokat összevetette erőszakos és nem erőszakos elítélt bűnözőkével, továbbá az orvosi adatbázisok nyomon követték a támadások során bekövetkezett haláleseteket és sérüléseket.

A kutatási eredmények egyértelmű együttállást mutattak az alacsony nyugalmi szívfrekvencia és a bűnözői hajlam között. A 83 percenkénti szívveréssel rendelkező személyekhez képest azok, akiknek ez az értéke alacsony, 39 százalékkal hajlamosabbak voltak erőszakos bűncselekmények elkövetésére, 25 százalékkal voltak hajlamosabbak nem erőszakos bűncselekmények elkövetésére, és 38 százalékkal volt nagyobb a valószínűsége annak, hogy sérülést szenvednek el a támadás következtében.

A kutatócsoport ezután megvizsgálta az alanyok edzettségét, mivel azok, akik jobb formában vannak, azoknak jellemzően egészségesebb a szív- és érrendszerük, és emiatt alacsonyabb a nyugalmi szívfrekvenciájuk. A kapcsolat így még erősebb lett; az alacsony nyugalmi szívfrekvenciájú emberek 49 százalékkal nagyobb valószínűséggel követtek el erőszakos bűncselekményeket a magasabb szívfrekvenciájúakhoz képest.

Forrás: Shutterstock

„Kell, hogy legyen valamilyen magyarázat emögött az összefüggés mögött" – mondja Latvala. A kutató azt gyanítja, hogy a szívfrekvencia értékében egy hirtelen kicsúcsosodás azt jeleni, hogy a szív izgalmi állapotba került, de azok, akik agresszívebbek, szélsőséges ingereket keresnek a szívfrekvenciájuk megemelésére – ezt nevezik a kutatók „vakmerőség elméletnek". „Ez részben balszerencse, véletlenszerűen alakulhat ez ki" – mondja Latvala.

Más kutatások azt mutatták ki, hogy az alacsony vérnyomásérték hasonló összefüggést mutat, de a korábbi tanulmányokkal ellentétben ez az új kutatás óriási populációt megfigyelve készült és széleskörűen általánosítható tendenciát mutat.

Forrás: Thinkstock

A kutatásnak azonban van néhány komoly korlátozottsága, amit érdemes megjegyezni. Az adatok pusztán a svéd férfiakra korlátozódtak, ennek a populációnak az adatait nem lehet általánosítani a világ többi részén élő emberre. Emellett

az alacsony nyugalmi szívfrekvencia önmagában nem feltétlenül jelzi azt, hogy a későbbi élet során bűnözői hajlamok fejlődnek ki.

Dr. Adrian Raine, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológusa figyelemre méltónak emelte ki ezt a kutatást, de óvott attól, hogy a szívfrekvenciát az erőszakos tulajdonságok indikátoraként jelöljük meg. A bűnözést genetikai meghatározottsága nagyon összetett téma, amelynek rengeteg külső tényezője van.
„Senki nem kívánhatja, hogy az embereket erőszakossággal vádolják" – írja Dr. Raine a tanulmányhoz kapcsolódó véleményében a JAMA című folyóiratban. „Aligha lehet valakit pusztán az alacsony nyugalmi pulzusa miatt kockázatosnak minősíteni. Ha elfogadnánk ezt a logikát, akkor a jogi rendszerbe bele kellene venni, hogy az alacsony nyugalmi szívfrekvencia a súlyos erőszak enyhítő körülménye lenne?"

Mitől lehet alacsony vagy épp magas a pulzus?http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180703-mire-utalhat-az-alacsony-pulzusszam-mellett-jelentkezo-magas-vernyomas.htmlHogyan csökkenthetjük a nyugalmi pulzust?http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180407-hogyan-csokkenthetjuk-a-nyugalmi-pulzus-es-miert-veszelyes-a-magas-pulzusszam-a-szapora-szivveres.htmlLassul a pulzus és csökken a vérnyomás zenehallgatás alatthttp://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20170707-a-zene-hatasa-a-szivbetegekre-vernyomasra-pulzusra-fajdalomra.html